Geenimanipulaatio kehittyvissä maissa

Sivu - marraskuu 10, 2010
Maailman kauppajärjestö WTO, Yhdysvallat ja liuta suuryrityksiä painostavat kehitysmaita siirtymään geenimuunneltuihin viljelyskasveihin perustuvaan maatalouteen.

Viljelijä esittelee tuhoutunutta maissisatoaan Malawissa eteläisessä Afrikassa.

GMO:ta on edistetty väittämällä, että geenimanipulaatio poistaa nälänhädät. GMO-viljelyskasvien käyttöä hallinnoi patenttien avulla vain muutama kemikaaliyritys, joten nälänhätä voi itse asiassa pahentua geneettisen muuntelun johdosta. Ominaisuuksiltaan muunneltuja kasveja hallitaan lisensseillä. Viljelijöitä pakotetaan ostamaan uutta siemenviljaa joka vuosi sen sijaan, että siemenvilja otettaisiin sadon ylijäämästä, kuten on ollut tapana tehdä tuhansia vuosia.  

Suuret biotekniikkayritykset yrittävät WTO:n ja Yhdysvaltojen avulla pakottaa kehitysmaita siirtymään geenimuunneltujen kasvien viljelyyn, ottamatta huomioon eri maiden omia etuja.  Yritykset tekevät lisenssien avulla suuria voittoja, samaan aikaan kun pienimuotoinen maatalous häviää kokonaan. Tätä politiikkaa vastustaviin maihin kohdistetaan rankaisutoimenpiteitä.

Amerikkalainen suuryritys Monsanto lobbaa väsymättä saadakseen köyhät maanviljelijät ostamaan sen tuotteita. Yritys lähettää edustajiaan pikkukyliin markkinoimaan siemeniään. Maanviljelijöille luvataan korkea tuotto, vähemmän torjunta-aineiden käyttöä ja siten pienempiä kustannuksia. Moni viljelijä on luopunut perinteisistä viljelyksistään ja ostanut Monsanton patentoituja ja kalliimpia geneettisesti muunneltuja siemeniä.

Tuotto ei tosin ole osoittautunut niin korkeaksi kuin mitä yrityksen lupauksista olisi voinut päätellä. Monessa tapauksessa viljelijä ei ole saanut satoa ollenkaan, eikä torjunta-aineista luopuminen ole ollut mahdollista. Koska viljelijöiden täytyy ostaa siemenviljaa vuosittain, ainoa ratkaisu on ollut ottaa pankkilainaa, jota ei ole kyetty maksamaan takaisin. Velkataakka on 25 000 intialaisen maanviljelijän kohdalla osoittautunut niin raskaaksi, että viimeinen ratkaisu on ollut itsemurha.

Aiheet