Laiton kalastus

Sivu - maaliskuu 19, 2013
Merten ekosysteemejä ei uhkaa ainoastaan maailman hallitusten hyväksymä liikakalastus. Sen lisäksi maailman kalakantoja verotetaan laittomasti, eikä niillä kehittyvän maailman rannikko- ja saarivaltioilla, jotka laittomasta kalastuksesta eniten kärsivät, ole voimia eikä kalustoa estää sitä.

19. maaliskuuta 2013

Tyynellämerellä Palaun vesillä vuonna 2012 marraskuussa laittomasta kalastuksesta kiinni jäänyt filippiiniläinen kalastusalus Sal 19. Laittomalle alukselle tyypillisesti aluksen nimeä tai muita tunnuksia ei näy. © Alex Hofford / Greenpeace

Laittomaksi kalastukseksi kutsutaan kalastusta, joka on joko lakien vastaista, jonka saalista ei ilmoiteta kiintiöihin tai jota ei muuten säännöstellä.

Laittoman kalastuksen vuoksi rannikon asukkaat jäävät ilman kipeästi tarvitsemaansa ravinnonlähdettä ja tuloja, ja se tuhoaa ja tyhjentää meret. On käsittämättömän helppoa ryhtyä ryöstäväksi kalastajaksi, ja vielä helpompaa on vältellä kiinnijäämistä.

Laittomien kalastajien alukset ovat rekisteröityjä maihin, joissa ei juurikaan kysellä kalastuksen tapaa ja määrää. Maltan, Panaman, Belizen, Hondurasin ja St Vincent ja Grenadinesin kaltaisten maiden lipun voi ostaa alukselleen muutamalla sadalla eurolla ja usein vain vuorokauden kuluessa. Greenpeace arvoi, että maailman merillä purjehti vähintään 1 300 teollisen mittakaavan laitonta ryöstökalastusalusta.

Merten ryöstösaalis siirretään usein merellä kuljetusaluksiin, joissa on kylmälaitteet, sekoitetaan laillisen kalan kanssa ja toimitetaan myytäväksi Las Palmasin ja Suvan kaltaisiin satamiin. Lasteja ei näissä satamissa usein tarkasteta, ja meriä rosvoavat alukset voivat käyttää satamia hyväkseen ilman pelkoa siitä, että niiden tuhoisia toimia rajoitettaisiin.

Maat, jotka eniten kärsivät törkeästä meren luonnonvarojen ryöstelystä ovat juuri niitä, joilla on vähiten mahdollisuuksia valvoa lakeja omilla aluevesillään. Niillä on usein varaa pitää muutama valvontavene merikelpoisessa kunnossa, mutta niillä ei ole mitään mahdollisuuksia kilpailla varakkaiden teollisten kalavarkaiden kanssa.

Vaikka laittomat kalastusalukset sekä niiden omistajat ja hallinnoijat toimivat korruption syövyttämässä maailmassa, niitä ei ole mahdoton jäljittää. Noin 80 eri maata sallii niiden rekisteröityä lippunsa alle - mukaan luettuna Euroopan unionin jäsenmaita, Taiwan, Panama, Belize ja Honduras. Kansainväliset pakkotoimenpiteet voisivat tyrehdyttää laittoman toiminnan ja ohjata tulot ja ravinnon takaisin niille, jotka sitä eniten tarvitsevat.

Ympäristön tuhoutuminen kulkee käsi kädessä ryöstökalastuksen kanssa. Alusten kalastaessa valvonnan ulottumattomissa myös niiden käyttämät välineet ja tekniikka tuhoavat meriluontoa.

Tansanian, Somalian, Papua Uuden-Guinean ja Tuvalun lähivesien tonnikalakantoja pyydetään joka vuosi jättimäisillä verkoilla, jotka vievät mukanaan kokonaisia parvia, mukaan luettuna lisääntymiselle ja kannan kasvamiselle elintärkeitä nuoria yksilöitä. Sellaiset yksilöt, jotka eivät ole kyllin suuria kaupalliseen käyttöön mutta jotka voisivat silti tuoda elannon ja ravintoa paikallisille asukkaille, heitetään takaisin veteen kuolleina.

Laiton kalastus käsittää tuhoisien kalastusmenetelmien aiheuttamien ympäristötuhojen koko kirjon. Jotkut alukset kalastavat yli 100 kilometriä pitkällä "siimalla", jossa on peräkkäin tuhansia koukkuja, jokaisessa koukussa syötti, ja jota vedetään aluksen perässä. Kaikki syöttiä ravinnokseen käyttävät eläimet jäävät kiinni siihen - muutkin kuin pyydettävät kalat, valaat, delfiinit, kilpikonnat, hait ja albatrossit, jotka sukeltavat saaliin perään ja hukkuvat. Vuosittain tälläisiin siimoihin kuolee 40 000 kilpikonnaa ja satoja tuhansia merilintuja.

Laiton kalastus voidaan saada loppumaan. Viranomaiset eri maissa voivat julistaa mukavuuslippulaivat laittomiksi ja kieltää ryöstökalastukseen syyllistyvien alusten tai niiden kanssa muuten tekemisissä olevien alusten pääsyn satamiinsa. Oikeanlaisten pakkokeinojen luominen ja niiden täytäntöönpano luonnon ja rannikkoyhteisöiden suojelemiseksi on kiinni poliittisesta tahdosta.

Aiheet