Biopolttoaineet - Ei sademetsää tankkiin

Biopolttoaineiden kysynnän kasvu tuhoaa kiihtyvällä tahdilla sademetsiä. Sademetsien tuhoutuminen hävittää luonnon monimuotoisuutta, aiheuttaa valtavat ilmastopäästöt ja loukkaa alkuperäiskansojen ihmisoikeuksia.

Ihmiskunnan täytyy vastata valtavaan haasteeseen ja pysäyttää ilmastonmuutos. Tämä tarkoittaa energiantuotannon ja -kulutuksen mullistamista ja edellyttää ripeää siirtymistä fossiilisista energiamuodoista uusiutuvan energian käyttöön – myös liikenteessä. Bioenergialla on merkittävä rooli uusiutuvan energian lisäämisessä. Tämän vuoksi tällä hetkellä käydään laajaa ja kriittistä keskustelua bioenergian ja erityisesti biopolttoaineiden kestävyydestä.

Tutkimustieto ja sitä myötä huoli biopolttoaineiden epäsuorista maankäyttövaikutuksista on lisääntynyt.

• Epäsuoralla maankäyttövaikutuksella (indirect land use changes, ILUC) tarkoitetaan esimerkiksi tilannetta, jossa viljelymaata siirretään ruoantuotannosta biopolttoaineisiin. Ruoka on silti viljeltävä.

• Tarvitaan lisää viljelymaata, jota saadaan kuivaamalla soita tai raivaamalla ja kaskeamalla metsiä pelloiksi.

• Metsien hävittäminen uhkaa monia lajeja ja samalla syntyy paljon ilmastopäästöjä. Puihin, maahan tai turpeeseen sitoutunut hiili vapautuu ilmastoon. Metsäkadon aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt kiihdyttävät entisestään ilmaston lämpenemistä.

• Tutkimukset näyttävät yhä selvemmin, että nykyisillä lisää viljelypinta-alaa vaativilla biopolttoaineilla päästöt voivat olla selvästi fossiilisia pahemmat. Tämä selviää myös esimerkiksi Euroopan komission teettämistä tutkimuksista.

Suomalainen valtionyhtiö Neste Oil on maailman suurimpia palmuöljyn käyttäjä. Suurin osa palmuöljystä käytetään elintarvike- ja kosmetiikkateollisuudessa, mutta suomalaisen Neste Oilin johdosta tälle ruokaöljylle on yhä enemmän kysyntää myös polttoaineiden raaka-aineena. Kasvava kysyntä polttoaineeksi pahentaa jo ennestään katastrofaalista tilannetta tuotantoalueilla.

Palmuöljyn ja muiden lisää viljelypinta-alaa vaativien raaka-aineiden käyttö polttoaineena ei ole kestävä ratkaisu:

• se pahentaa ilmastonmuutosta;
• rikkoo ihmisoikeuksia ja
• tuhoaa sademetsiä.

Palmuöljystä valmistetun polttoaineen koko elinkaaren aikaiset kasvihuonekaasupäästöt ovat pahemmat kuin fossiilisten polttoaineiden ja uusi kysyntä polttoaineiden raaka-aineeksi pahentaa ennestään katastrofaalista tilannetta palmuöljyn tuotantoalueilla.

Anna palautetta Neste Oilille

Uusimmat päivitykset

 

Kelluva banderolli Keilarannassa

Kuva | lokakuu 25, 2011 at 13:56

Banderolli kelluu Keilarannassa Neste Oilin pääkonttorilla 25/10/2011 muistuttamassa, ettei Neste Oil ainoastaan jalosta tulevaisuutta, vaan tuhoaa sademetsiä.

Meilaa Nesteelle

Avaudu Neste Oilille

Palmuöljydiesel on virheinvestointi

Kuva | lokakuu 25, 2011 at 9:20

Aktivistit vaativat Neste Oilia muuttamaan toimintatapojaan ja -periaatteitaan ja lopettamaan metsän tuhoamisen Kaakkois-Aasiassa.

Meilaa Nesteelle

Avaudu Neste Oilille

Metsään meni, Neste Oil

Kuva | lokakuu 25, 2011 at 9:14

Sulkemalla sisäänpääsyn Neste Oilin pääkonttorille aktivistit vaativat yhtiötä muuttamaan toimintatapojaan ja -periaatteitaan ja lopettamaan metsän tuhoamisen Kaakkois-Aasiassa

Meilaa Nesteelle

Avaudu Neste Oilille

Aktivistit sulkivat Neste Oilin pääkonttorin

Kuva | lokakuu 25, 2011 at 7:57

Greenpeacen aktivistit ovat sulkeneet sisäänpääsyn Neste Oilin pääkonttorille Espoossa 25/10/2011. Aktivistit haluavat pysäyttää Neste Oilin ajattelemaan virheinvestointiaan palmuöljydieseliin.

Meilaa Nesteelle

Avaudu Neste Oilille

Virheinvestointi-banderolli Neste Oilin pääkonttorilla

Kuva | lokakuu 25, 2011 at 7:50

Greenpeacen valtava banderolli Neste Oilin pääkonttorin katolla viestii, että sijoitus palmuöljydieseliin oli virheinvestointi.

Meilaa Nesteelle

Avaudu Neste Oilille

Vesa Vierikko soittaa Neste Oilille

Kuva | lokakuu 24, 2011 at 8:30

Vierikko pyytää Neste Oilin työntekijöiden apua, jotta yhtiö luopuu palmuöljystä ja muista raaka-aineista joiden tuotanto vaarantaa satoja tuhansia hehtaareja sademetsää.

Meilaa Nesteelle

Avaudu Neste Oilille

Kuollut Sumatran tiikeri

Kuva | elokuu 1, 2011 at 15:58

Metsänvartijat kantavat kuollutta Sumatran tiikeriä, joka löytyi ansasta APP:n akaasiaplantaasilta. Uhanalaisen Sumatran tiikerin elinalueita tuhotaan, jonka takia se joutuu siirtymään alueille joissa se kohtaa ihmisiä ja ansoja. Luonnossa elää...

Metsätuho-Barbie ja Sumatran tiikerit

Kuva | kesäkuu 8, 2011 at 22:40

Barbieta valmistava leluyhtiö Mattel käyttää lelupakkauksiin Indonesian metsistä peräisin olevaa sademetsäpuuta. Kampanjan tavoitteena on saada Mattel lopettamaan ostot pahamaineiselta sellu- ja paperiyhtiö APP:ltä.

Oranki toivottaa tervetulleeksi Neste Oilin yhtiökokoukseen

Kuva | huhtikuu 14, 2011 at 12:26

Greenpeacen muistuttaa osakkaita Neste Oilin yhtiökokouspäivänä, että palmuöljyn kasvava käyttö tuhoaa sademetsiä. Kuva messukeskukselta 13.4.2011

Näyttelijä Mèlanie Laurent vierailee orankien suojelukohteessa

Kuva | maaliskuu 11, 2011 at 15:54

Quentin Tarantinon elokuvassa "Inglourious Basterds" näytellyt Mèlanie Laurent vierailee orankien suojelukohteessa Indonesiassa 2009. Laurent kampanjoi Greenpeacen kanssa metsätuhoa ja ilmastonmuutosta vastaan.

1 - 10 149 tulokset.