Amazonin alueen uhanalaiset eläimet

Erikoisartikkeli - kesäkuu 18, 2012
Jaguaari ja vaaleanpunainen jokidelfiini ovat esimerkkejä alueen 57 uhanalaisesta lajista.

Jaguaari

 

Jaguaari

“Jaguara” on alkuperäiskansojen nimi jaguaarille ja se tarkoittaa “sitä, joka tappaa yhdellä loikalla”.

Jaguaari on Amerikan mantereiden suurin kissaeläin. Se on hyvin nopea lyhyidenmatkojen juoksija, joka on aktiivisimmillaan iltaisin ja öisin. Jaguaarit ovat myös taitavia uimareita ja ne pystyvät ylittämään useita kilometrejä leveitä jokia uimalla. Tämä aran eläimen reviiri on kooltaan keskimäärin 40 neliökilometriä.

Jaguaareja elää erityisesti Amazonin sademetsässä, joka on maailman suurin trooppinen metsä. Niiden elinympäristö on vaarassa, kun sademetsiä raivataan soijaviljelmien ja karjalaidunten tieltä pois. 

Vaaleanpunainen jokidelfiini

 

Vaaleanpunainen jokidelfiini

Uhanalaista vaaleanpunaista jokidelfiiniä kutsutaan Brasiliassa ”Botoksi” ja se on yksi maailman viidestä makeanveden delfiinilajista.

Vaaleanpunainen jokidelfiini elää Amazonin ja Orinocon joissa. Nuorena se on väriltään harmaa, mutta vanhetessaan se muuttuu nimensä mukaisesti vaaleanpunaiseksi.  Delfiinit elävät yksin tai pieninä perheinä 5-8 delfiinin ryhmissä. Ne syövät kaloja, pieniä kilpikonnia ja äyriäisiä. Aikuinen delfiini voi kasvaa 2,6 metriseksi ja painaa 180 kiloa.
  
Vaaleanpunaista jokidelfiiniä uhkaavat saasteet, liikakalastus, lisääntynyt laivaliikenne ja elinympäristöjen häviäminen.

Tue Greenpeacen Amazonin sademetsien suojelutyötä lahjoittamalla.