Toukokuun 9. päivä tehtiin historiaa, vaikka se monelta jäikin ehkä huomaamatta. Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus ylitti viime torstaina 400 miljoonasosaa (ppm) eli 0,4 promillea. Luku voi maallikosta kuulostaa pieneltä, ja 400 miljoonasosaa sinänsä on vain symbolinen tasaluku, mutta hyvin pelottava sellainen. Sen ylittäminen kertoo, että hiilidioksidipitoisuus ilmakehässä kasvaa, se kasvaa nopeasti ja se kasvaa kaikista juhlapuheista huolimatta.

Mitä 400 miljoonasosaa hiilidioksidia ilmakehässä tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että ihmisen toimintojen seurauksena ilmakehän hiilidioksidipitoisuus kasvaa ennennäkemättömän nopeasti. Ihmisen olemassaolon aikana hiilidioksiditaso on vaihdellut jääkausien noin 200 miljoonasosasta jääkausien välisten lämpimämpien aikojen 300 miljoonasosaan. Hiilidioksidipitoisuus ilmakehässä on nyt siis niin korkea, ettei yksikään ihminen ole sitä koskaan ennen kokenut.

 

Tiedämme, että 400 miljoonasosaa on vaarallisen paljon siksi, että jääpeitteistä tehtyjen mittausten mukaan maapallon historiassa kyseinen pitoisuus on saavutettu aiemminkin. Tämä tapahtui noin kolmesta viiteen miljoonaa vuotta sitten. Tuolloin maapallon keskilämpötila oli kolmesta neljään astetta korkeampi ja napa-alueiden lämpötila jopa kymmenen astetta nykyistä korkeampi. Arktinen alue oli jäätön ja merenpinta 40 metriä nykyistä korkeammalla. Tällaisessa maailmassa ruuantuotannon mahdollisuudet ovat hyvin rajalliset. Nykyiset ruokakasvimme eivät tuota satoja entiseen tapaan, nälänhädät kasvavat ja saavat ihmiset liikkeelle. Merenpinnan nousu ahdistaa ihmiset ja viljelykset yhä pienemmille alueille. Hirmumyrskyistä tulee arkipäivää. Tällaisessa maailmassa kilpailukyky saa täysin uuden merkityksen. Tulevaisuus tällaisessa sortuvassa maailmassa pelottaa minua enemmän kuin mikään muu.

Syynä ilmakehän hiilidioksidin nopeaan nousuun on riippuvuutemme fossiilisista polttoaineista. Vaikka ilmaston hätätila on ilmeinen ja kaikkien tiedossa, ei fossiilisten polttoaineiden pysäyttämiseksi ole tehty juuri mitään. Fossiiliyhtiöt näkevät ilmastonmuutoksen sulattamassa arktisessa alueessa vain uuden liiketoimintamahdollisuuden porata lisää öljyä ja Suomessakin investoidaan hiilen polttamiseen. Tämä siitä huolimatta, että tekniikka puhtaaseen energiantuotantoon on olemassa ja saatavilla. Poliitikkojen puheissa huoli ilmastonmuutoksesta on yhteinen, mutta päästöt maailmassa vain kasvavat.

Vain hyvin nopea toiminta estää ilmastonmuutosta täysin karkaamasta käsistä. Fossiili-investoinnit kaikkialla maailmassa on pysäytettävä, uusiutuvan energian käyttöä on lisättävä ja energiaa on käytettävä entistä tehokkaammin. Muussa tapauksessa peli on pelattu ja saamme seuraavaan uuden ennätyksen jo vuonna 2040. Tuolloin hiilidioksidia on ilmakehässä yli 450 miljoonasosaa. Keinot meillä on. Nyt mitataan tahto.