24. huhtikuuta 2012

Sammutustöitä Meksikonlahden öljylautalla 2010. © The United States Coast Guard

Meksikonlahden öljykatastrofista tuli viime perjantaina, 20.4. kuluneeksi kaksi vuotta. Kun katsoo, mitä öljyteollisuus onnettomuudesta oppi, voisi kuvitella ettei koko katastrofia koskaan tapahtunut. Tässä ovat tärkeimmät asiat, joita hallitukset ja öljy-yhtiöt eivät ole oppineet:

1) Ilmeisesti öljyteollisuus tietää edelleen parhaiten. Muistatko ne kaikki Meksikonlahden öljyonnettomuutta seuranneet viralliset kuulustelut, suositukset ja lupaukset toimia paremmin tulevaisuudessa? Niillä ei lopulta ollut mitään vaikutusta. Yhdysvaltain kongressi ei ole omaksunut ainuttakaan uutta lakia sääntelemään öljy-yhtiöitä ja porauksesta aiheutuvia riskejä. Hallitukset näkyvät vieläkin uskovan, että öljy-yhtiöt tietävät itse parhaiten ja voivat valvoa omaa toimintaansa, vaikka olemme nähneet kuinka siinä käy.

2) Suunnitelmat öljyvyotojen varalle eivät ole idioottivarmoja. Muistatko ne yllättävät “faktat”, jotka paljastuivat turman jälkeen BP:n öljyntorjuntasuunnitelmasta? Kuten se, että mursut olisivat yksi mahdollisessa turmassa kärsivistä eläinlajeista? (Meksikonlahdella ei ole mursuja.)

Shellin arktista öljynporausta koskeva öljyntorjuntasuunnitelma on juuri hyväksytty. Vaikka he ovat sentään oikolukeneet suunnitelman, se ei ole juurikaan parempi kuin BP:n suunnitelma oli. Suunnitelmassa luotetaan teknologiaan jota ei ole vielä olemassa, myönnetään ettei öljyä pystytä puhdistamaan paksun jään seasta ja jätetään huomioimatta Meksinkonlahden onnettomuuden kaltaisen räjähdyksen riski myöhäisellä porauskaudella, juuri kun jää alkaa palata.

3) Öljyvuodon puhdistaminen vaatii paljon kapasiteettia. Meksikonlahden öljyvuodon puhdistamiseen tarvittiin yli 6000 alusta ja kymmeniä tuhansia ihmisiä. Shell suunnittelee poraavansa Alaskassa tänä kesänä ja on nimennyt öljyntorjuntasuunnitelmassaan vain yhdeksän alusta Tšuktšimerelle.  Alaska on huomattavasti eristäytyneempi ja vähemmän asutettu kuin Meksikonlahti. Yhdysvaltojen rannikkovartiosto myönsi, ettei heillä olisi mitään mahdollisuuksia lähettää sinne useita tuhansia ihmisiä kuten Meksikonlahdella.

4) Poissa silmistä ei tarkoita poissa merestä. Elämä Meksikonlahdella on kokenut kovia kaksi vuotta sitten sattuneen onnettomuuden jälkeen. Vaikka rannat näyttäisivät puhtailta, tilanne merenpohjassa on toinen. Samanlainen vuoto Arktiksella olisi tuhoisa alueen eläimille ja alkuperäiskansoille.

5) Meidän täytyy päästä eroon öljyriippuvuudesta. Historian jokaisen öljyonnettomuuden jälkeen on tehty lupauksia, kirjoitettu sanomalehtien mielipidepalstoille ja oltu yksimielisesti öljyriippuvuutta vastaan. (Aina on myös luvattu, että kaikki vahingot korvataan, turvallisuusvaatimuksia parannetaan ja tietysti syytelty paljon joitakin muita tahoja.) Silti mitään ei tapahdu. Kaikki keinot ja teknologia öljyriippuvuuden vähentämiseen ovat olemassa. Tiedämme kuinka energiavallankumous käynnistetään, mutta öljyrahoista hyötyvät tekevät kaikkensa estääkseen muutoksen.


Toimi: kerro Shellille että sen täytyy luopua suunnitelmistaan porata Arktiksella.

Kirjoittaja toimii Greenpeace Internationalin verkkoviestintäspesialistina.