Mielenilmaisu Etelä-Afrikassa Durbanin ilmastokokouksessa 3/12/2011

 

Konferenssi alkoi ja huonoja uutisia on sadellut. Tärkeät maat kuten Kanada, Japani, USA ja Saudi-Arabia ovat jo sanoneet, etta he eivät aio allekirjoittaa uutta sopimusta. He luovat toiminnallaan valmiiksi epäkannustavan asetelman, jolloin varmasti monet muutkin maat vetäytyvät sopimuksesta. Kaikki tämä ennen kuin varsinaiset päämiesten neuvottelut ovat edes alkaneet! Uskomatonta.

Kanadalainen aktivistimme oli hyvin pettynyt kotimaahansa, joka julisti jäävänsä sopimuksen ulkopuolelle. Me muut tunsimme suurta sympatiaa häntä kohtaan. Sitten kuulin, etta Jorma Ollilalle on lähetetty Greenpeacen puolesta avoin kirje, jossa pyydetaan Shelliä lopettamaan lobbaus ilmastosopimuksen hidastamiseksi. Niinpä niin, ei Suomikaan mikään puhdas pulmunen ole. Myos brasilialaiset ovat huolissaan kotimaansa ympäristöpolitiikasta. Viime tiistaina järjestettiin mielenilmauksia ympäri maailmaa Brasilian metsälakiuudistusta vastaan. Myös me teimme niin täällä ja hienot enttipukumme pääsivät paikallisen lehden etusivulle!

Mielenilmaaus Brasilian metsälakiuudistusta vastaan Durbanissa.

Perjantaina levitimme kaupungille julisteita, joissa on tärkeimpiä valtion päämiehiä, joita suuryhtiöt ovat lobbanneet ilmastosopimusta vastaan. Julisteessa heidän naamansa on tehty mosaiikkina yhtioiden logoista. Kysymys kuuluu, onko päämiehet tehty vain yhtiöista, vai ovatko he ihmisiä varten?

Greenpeacen levitti julistetta, jossa Zuman kasvot on tehty suuryhtiöiden logoista.

 

Lauantaina oli Global Day of Action, johon osallistuimme hienojen “Listen to the people, not the polluters” -kylttien kanssa. Ihmiset lauloivat ja tanssivat, mielenosoituksessa oli upea tunnelma! Puolet meidänkin huudoista oli zulua. Yksi niistä oli 'amandla awethu', joka tarkoittaa valta ihmisille. Kyseinen lause sai minut joka kerta kananlihalle. Tosiaan, tällaista mielenosoituskulttuuria voisi tuoda Suomeenkin!

Kumi Naidoo, Greenpeace Internationalin pääsihteeri ja vapaaehtoiset mukana yli tuhannen ilmastoaktivistin mielenosoituksessa Durbanissa 3/12/2011

 

Reija Mikkola osallistuu Durbanin ilmastokokoukseen aktivistina. Reija toimii myös Greenpeacen vapaaehtoiskoordinaattorina Suomessa.

Kaikki Durbanista www.greenpeace.fi/durban

Ryhdy Greenpeacen vapaaehtoiseksi