“From the way we make our products to how we run the company, we’re committed to restoring the environment. Consumers expect this from us, employees demand it, and the planet requires it.”

“Olemme sitoutuneet pitämään huolta ympäristöstä tuotteidemme valmistuksesta aina yrityksen johtamistapoihin asti.  Kuluttajat odottavat tätä meiltä, työntekijät vaativat sitä ja planeetta tarvitsee sitä.”

Edellä esitetty lausunto on  Levi Strauss and Co:n toimitusjohtajan, Chip Berghin suusta.

Ei epäilystäkään, etteikö lausunnon takana olisi vain hyviä tarkoitusperiä. Todellisuus kuitenkin on, että Leviksen kaltaiset tunnetut vaatemerkit voidaan yhdistää saasteisiin Meksikon joissa.

5. joulukuuta 2012

© Lance Lee / Greenpeace

 

Greenpeace paljastaa uusimmassa “Toxic Threads: Under Wraps”-raportissaan kahden Leviksen käyttämän tuotantolaitoksen, Lavamexin ja Kaltexin, poistoputkista otettujen vesinäytteiden tulokset. Molempien tuotantolaitosten huomattiin laskevan vaarallisia kemikaaleja ympäristöön. Toinen laitoksista laskee poistoputkiensa kautta ympäristöön myös vaarallista tekstiiliteollisuuden käyttämää nonyylifenyyliä, jonka käyttö on kielletty jo monessa maassa. Tämä kemikaali hajoaa hitaasti ja säilyy myrkyllisenä jopa kulkeutuessaan ravintoketjun läpi. Nonyylifenyyli toimii hormonien häiritsijänä ja kertyy kalojen kudoksiin. Viime aikoina tätä kemikaalia on löydetty myös ihmisistä.

Lavamex, toinen laitoksista josta näytteitä otettiin, keskittyy lähes yksinomaan farkkukankaan värjäämiseen ja pesemiseen. Jäteveden poistoputki laskee vettä 24 tuntia vuorokaudessa, vuoden jokaisena päivänä, sylkien ulos valtavia määriä sinistä jätevettä. Lavamex kierrättää jätevetensä vedenpuhdistuslaitoksen kautta, mutta kuten näytteet osoittavat, monet myrkylliset kemikaalit selviävät tämän puhdistusprosessin ohi.

Levi’s on julkisesti ilmoittanut sitoutuvansa ympäristönsuojeluun.  Kuinka se voi siis hyväksyä tällaisen saastuttamisen tuotantoketjussaan?

Meksikossa teollisuuden ei tarvitse kertoa julkisesti, mitä kemikaaleja se käyttää ja millaisia päästöjä sen toiminnasta syntyy.  Tietoa teollisuuden päästöistä pidetään yleensä luottamuksellisena. Jos joku haluaa tutkia asiaa, hänen täytyy käydä läpi hyvin pitkä ja monimutkainen lupaprosessi. Sinä aikana poistoputket syöksevät yötä päivää jätevettä Meksikon jokiin.

Tuotantolaitosten ja paikallisten asukkaiden välillä on on ollut useasti yhteenottoja, mutta saastuminen jatkuu silti. Eräässä tapauksessa Meksikon kongressin edustaja ehdotti tutkittavaksi Kaltex-tehtaan vaikutusta San Juan-joen saastumiseen. Mitään ei kuitenkaan tapahtunut. Edustaja joutui lopulta luovuttamaan ja toteamaan, että näistä yrityksistä on tullut “koskemattomia”, siitäkin huolimatta, että ne ovat riski ympäristölle.

Meksiko on yksi maailman suurimmista farkkukankaan tuottajista. Tekstiilien ja vaatteiden tuotanto on maan neljänneksi suurin teollisuudenala. Vaikka Kiina on kirinyt Meksikon ohi viennissä monena vuonna, vuodesta 2010 asti Meksikon asema markkinoilla on vahvistunut huimasti, johtuen sen sijainnista Yhdysvaltojen kupeessa.

Testasimme myös Leviksen farkkuja ja t-paitoja ja löysimme jälkiä vaarallisista kemikaaleista. Näitä kemikaaleja löytyi kahdeksasta tutkitusta tuotteesta, kun kaikkiaan testattiin yksitoista vaatekappaletta. Vaatteista löytyneet kemikaalit hajoavat ympäristössä muodostaen samoja myrkyllisiä ja hormoneja häiritseviä yhdisteitä, joita löysimme Meksikossa ottamistamme vesinäytteistä. Kemikaalit vapautuvat vaatteiden valmistuksen yhteydessä, mutta pieni määrinä myös kuluttajien pestessä  niitä kotonaan.

5. joulukuuta 2012

Saastunut San Juan-joki Meksikossa.

 
Brändien on aika toimia

Levi’s ei suinkaan ole ainoa “myrkyllistä muotia” valmistava vaatemerkki. Samoja meksikolaisia alihankkijoita käyttävät myös Guess, Tommy Hilfiger, Express, Calvin Klein, Paris Blues ja American Eagle Outfitters.

Leviksen kaltaisilla kansainvälisillä vaatemerkeillä  on voimaa ja vaikutusvaltaa toimia positiivisena roolimallina Meksikon teollisuudelle.

Yhä useammat kuluttajat, aktivistit ja muotifanit ympäri maailman ovat yhdistäneet voimansa, jotta vaatteilla olisi tarina josta voimme olla ylpeitä. Kukaan ei halua pukeutua vaarallisiin kemikaaleihin.

Isot vaatebrändit voivat vaatia alihankkijoitaan puhdistamaan tuotantolinjansa ja tuotteensa vaarallisista kemikaaleista. Me vaadimme Levi’stä  puhdistamaan tuotantoketjunsa,  toimimaan saastumisen estämiseksi ja sitoutumaan Detox-vaatimuksiin.

Nyt on Leviksen vuoro

Kiitos sinun ja satojentuhansien muiden, saimme muotijätti Zaran sitoutumaan myrkyttömän muodin tuottamiseen.

Levi’s on maailman suurin farkkujen tuottaja. Nyt on sen vuoro tehdä lupaus myrkyllisten kemikaalien poistamisesta.

Liity kampanjaan. Annetaan Levikselle 501 000 syytä puhdistaa tuotantonsa! Go Forth!

Lataa Toxic Threads: Under Wraps -raportti (PDF).

Pierre Terras on Greenpeace Meksikon myrkkykampanjoitsija.