Greenpeace protestoi arktisia öljynporauksia vastaan ja painostaa öljy-yhtiöitä luopumaan öljynporauksista ja siirtymään uusiutuviin energiamuotoihin.

Grönlannin viranomaiset päättivät maanantaina julkistaa Cairn Energyn valmiussuunnitelman öljyvuodon varalle Grönlannin vesillä.

Greenpeace on pitkään vaatinut suunnitelman julkistamista. Tämä on askel oikeaan suuntaan. On voitava keskustella avoimesti öljynporauksen riskeistä arktisilla vesillä. Nyt ainakin tiedämme, mitä Cairn on ajatellut tekevänsä, jos jäisellä merellä tapahtuu öljyvuoto.

Cairn poraa Grönlannin vesillä jopa puolentoista kilometrin syvyyteen – yhtä syvälle kuin BP Meksikonlahdella. Alueella jää estää porauksen suuren osan vuodesta, ja jään seasta ei suuria öljymääriä saa puhdistettua. On mielenkiintoista nähdä, onko Cairn suunnitelmissaan löytänyt ratkaisuja, joita kukaan muu ei tähän mennessä ole löytänyt. Cairn on ainoa öljy-yhtiö, joka poraa Arktiksen vesillä.

Öljyvuotoja syntyy aina, kun öljyä meren alta porataan – viimeksi Shellin putkista valui 250 tonnia öljyä 180 kilometriä itään Skotlannin rannikolta. Se on kuitenkin vähän 750 miljoonaan litraan, joka joutui mereen Meksikonlahdella. Vuodon tukkimiseen meni kolme kuukautta, ja siihen tarvittiin 6 500 erikokoista alusta ja yli 50 000 ihmistä. Sellaisia määriä kalustoa ja ihmisiä ei Grönlannin vesille saa mistään – varsinkaan toimimaan jäissä.

Seuraavien päivien aikana Cairnin öljyntorjuntasuunnitelmat analysoidaan perusteellisesti. Sen jälkeen voimme varmemmin sanoa, millaista uhkapeliä arktinen öljynporaus on.

JUHA AROMAA