Greenpeacen aktivistit kohtasivat Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollilan ja vaativat tätä lopettamaan arktiset öljynporaukset.

Man is least himself when he talks in his own person. Give him a mask, and he will tell you the truth.” — Oscar Wilde

Arktiksen tulevaisuus on vaakalaudalla kun monet öljy-yhtiöt jatkavat ällistyttävän typerää ja riskialtista leikkiään korvaamattomilla arktisilla alueilla. Greenpeace International otti härkää sarvista ja heitti pallon tavallisille työntekijöille, jotka kohtaavat päivittäin kylmän todellisuuden: Öljyteollisuus ei todellakaan ole valmis arktisiin haasteisiin.

Uuden Arctic Truth -verkkosivuston tavoitteena on rohkaista Arktisilla alueilla toimivien öljy-yhtiöiden työntekijöitä ja alihankkijoita kertomaan tarinansa. He voivat auttaa paljastamaan miten uskomattomia riskejä yritykset ottavat aikeissaan ryöstää Arktisen alueen luonnonvaroja. Paljastuksia tarvitaan erityisesti turvallisuuteen, huonoihin työskentelytapoihin ja mahdollisiin ympäristömääräyksien rikkomuksiin liittyvissä asioissa.

Shell on yksi suurimmista Arktikselle ryntäävistä öljy-yhtiöistä. Sen vuoksi tänä aamuna, Arctic Truth -sivuston julkistamisen jälkeen, öljyjätti Shellin Lontoon toimiston läheisyyteen alkoi ilmestyä sivustoa mainostavia julisteita. Lisäksi Shellin työntekijöille jaetaan flyereita Shellin Britannian ja Alankomaiden toimistojen ulkopuolella. Verkossa työntekijöitä lähestytään LinkedIn-palvelussa.

Suomessa Greenpeace vaati tänään Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollilalta, että Shell lopettaisi öljynporauksen Arktiksella. Aktivistit toivat Ollilan silmien eteen myös kuvia arktisen öljynporauksen todellisuudesta. Kuvat esittivät Shellin karille Alaskassa ajautunutta öljynporausalus Kullukia sekä Shellin yhteistyökumppani Gazpromin aiheuttamia öljytuhoja Nojabrskissa, Jamalin Nenetsiassa.

Viimeisen vuoden ajan Shellin matka on kulkenut kömmähdyksestä toiseen. Öljyvuotojen tukkimista varten tarkoitettu kupu "murskaantui kuin oluttölkki" testausvaiheessa, eikä proomukaan vastannut turvallisuusvaatimuksia. Porauslautta Kulluk ajautui karille Alaskassa ja toisen porauslautan moottori syttyi tuleen. Nyt molemmat lautat ovat liittovaltion rikostutkinnan kohteena. Shellin töppäilyjen sarjan voisikin julkaista otsikolla "Arktisen öljynporauksen manuaali: Ei näin."

Ilman median ja yleisön huomiota ja tarkkaa valvontaa, monet näistä ongelmista ja kömmähdyksistä olisivat saattaneet jäädä salaisuudeksi. Sen vuoksi etsimme nyt kaukana pohjoisessa tehtäviä öljynporauksia koskevia tietoja, jotka yleensä pidettäisiin visusti piilossa. Yleisön kuuluu tietää millaisia uskomattomia riskejä nämä yhtiöt ottavat. Öljy-yhtiöt heittävät ainutlaatuisen planeettamme peliin, ja minkä takia? Vain kolmen vuoden öljyvarantojen vuoksi.

Arctic Truth -sivusto tarjoaa työntekijöille ja alihankkijoille mahdollisuuden vinkata tietoa turvallisesti ja luottamuksellisesti. Greenpeace International arvostaa kaikkia vihjetietoja. Käyttäessään tietoja Arktista tuhoavia tahoja vastaan, Greenpeace lupaa varmistaa, että lähteet ovat turvassa.

Toivomme, että työntekijät, alihankkijat ja muutkin mahdolliset lähteet käyttäisivät Arctic Truth -sivustoa auttaakseen paljastamaan totuuden öljy-yhtiöiden, kuten Shellin, käymästä arktisesta uhkapelistä. Juuri nämä ihmiset ovat avainasemassa, jotta voisimme lopettaa ahneen uhkapelin ja pelastaa Arktiksen tulevia sukupolvia varten.

Käännös: Pieta Kivelä