30. huhtikuuta 2012

Arktis voi ensisilmäyksellä vaikuttaa autiolta. Tarkemmin katsottuna sen monimuotoisuus on mykistävää. Alueelta tunnetaan 21 000 eliölajia.

Kuvittelen silloin tällöin, että olen avaruusolio. Olisi varmaankin aika mielenkiintoista laskeutua tälle sinivihreälle planeetalle ensimmäistä kertaa ja nähdä uusin silmin maailma, jota me pidämme itsestäänselvänä. Jos tekisimme näin useammin, luulen että oivaltaisimme planeettamme arvon paremmin kuin nyt.

Kun sähköpostiini kolahtaa tämänkaltainen tieteellinen raportti, luen sen silmät ymmyrkäisinä. Raportissa kansainvälinen tutkijaryhmä arvioi arktisten alueiden ekologisia ja biologisia arvoja. Johtopäätös on, että Arktis on virallisesti UPEA. Arktiksen suojelulla on nyt vahva ja selkeä tieteellinen perusta. Tämä on kampanjallemme tärkeä virstanpylväs.

Raportti on tuhti. Tiivistin siitä oman top viitoseni:

5. Jääkarhut

Pohjoisen jäämeren keskiosissa jääpeite on ympärivuotinen. Se on tärkeä turvapaikka jäästä riippuvaisille lajeille – sellaisille ihmeellisille eläimille kuin jääkarhu.

4. marraskuuta 2013 September 14th, 2012. Arctic Ocean. A young polar bear (Ursus maritimus) wanders on an ice floe near the Greenpeace MY Arctic Sunrise ship, during an expedition to document the lowest sea ice level on record. According to the National Snow and Ice Data Ce

Nuori jääkarhu vaeltaa jäällä syyskuussa 2012. © Daniel Beltrá / Greenpeace

 

4. 21 000 muuta lajia

Vaikka Arktis voi ensisilmäyksellä näyttää autiolta, sen monimuotoisuus on raportin mukaan kansainvälisesti merkittävää. Arktisen ekosysteemin toiminta on koko maapallon biologisen, kemiallisen ja fysikaalisen tasapainon kannalta hyvin tärkeää.

3. Miljoonat muuttolinnut pesivät Arktiksella ja lentävät sitten kaikille mantereille

Raportti kertoo, että 279 lintulajia hyödyntää lyhyen kesän pitkät valoisat päivät ja voimakkaan perustuotantohuipun. 30 lajia muuttaa keväisin Etelä-Afrikasta asti, 26 Australiasta ja Uudesta-Seelannista ja 22 Etelä-Amerikasta.

13. kesäkuuta 2014

Lapintiira pesii Arktiksella, mutta talvehtii Etelämantereen vesillä. Se lentää siis navalta navalle kahdesti vuodessa ja voi elää jopa 30-vuotiaaksi.

2. Maailman ainoa jään peittämä syvä valtameri

Monivuotinen arktinen merijää lepää syvän valtameren päällä. Maisema ja elinympäristö on ainutlaatuinen. Viimeisten 100 vuoden aikana alueen keskilämpötilat ovat kohonneet lähes kaksi kertaa nopeammin kuin maapallolla keskimäärin. Erityinen paikka muuttuu erityisen nopeasti.

1. Merten yksisarvisten koti

En vitsaile! Sarvivalas on yksinoikeudella merten yksisarvinen. Sarvivalaan elämä on tiiviisti sidoksissa merijään reunaan, ja se on valitettavasti kolmen uhanalaisimman arktisen lajin joukossa.

13. kesäkuuta 2014

Onkohan sarvivalas maapallon hienoin eläin?

Tutkijat ovat tunnistaneet Arktikselta 11 aluetta, jotka täyttävät ’ekologisesti ja biologisesti merkittävän alueen’ kriteerit. Tämä tieteellinen työ on osa YK:n biodiversiteettisopimuksen alaista toimintaa. Raportin painoarvo on merkittävä, eikä Arktiksen suojelun tieteellinen perusta voisi olla juuri tätä vahvempi.

Surullinen tosiasia on, että suuren arktisen mertensuojelualueen perustamiseen on vielä pitkä matka. Henkeäsalpaavan upea alue on uhattuna. YK:n biodiversiteettisopimuksen kokous käsittelee ja vahvistaa tutkijoiden päätelmät, mutta sekään ei takaa suojelutoimien toteutumista.

Vain ihmiset voivat pelastaa Arktiksen. Siksi on niin tärkeää, että pidämme paineen yllä. Kansainvälinen yhteisö ja arktiset valtiot on saatava toimimaan tieteellisen todistusaineiston mukaisesti ja suojelemaan arvokas ekosysteemi myös tuleville sukupolville.

Tule mukaan: rekisteröidy täällä www.actforarctic.org ja vakuuta oman lähialueesi tai yhteisösi vaikuttajat ja päättäjät Arktiksen suojelun tueksi. Yli 300 tunnetun vaikuttajan ja järjestön allekirjoittama Arktinen julistus kuvaa Arktiksen suojelun keskeiset askelet. Julistuksen allekirjoittamalla vaikuttajat yhteiskunnan kaikilla osa-alueilla voivat auttaa edistämään välttämättömien toimien toteutumista käytännössä.

Eihän meidän tarvitse olla avaruusolioita voidaksemme vaikuttua maapallomme ihmeistä. 

SOPHIE ALLAIN

Greenpeace Internationalin Arktis-kampanjoitsija

Lue myös: Suomi on Arktiksen suojelun maailmanmestari