Arktisella julistuksella on jo yli 800 allekirjoittajaa. Turkulainen vapaaehtoisemme, Liisa Näntö, on kerännyt näistä 30.

Olet varmaan jo kuullut Arktisesta julistuksesta? Arktinen julistus on työkalu, jonka avulla vaikuttavat ihmiset ympäri maailman voivat osoittaa tukensa Arktiksen suojelulle. Ympäri maailmaa julistuksen on allekirjoittanut jo yli 800 henkilöä tai yhteisöä. Allekirjoittajien joukossa on muiden muassa Desmond Tutu, Sir Paul McCartney, Amnesty International sekä Nobelin rauhanpalkinnon voittajat Rigoberta Menchú ja Tawakkoi Karman. 

29. elokuuta 2014

Rigoberta Menchú ja Tawakkoi Karman ovat allekirjoittaneet Arktisen julistuksen.

 

Suomessa julistuksen on allekirjoittanut jo 60 vaikuttajaa ja tunnettua henkilöä. Juuri Venäjältä öljypartiosta palannut vapaaehtoisemme Liisa Näntö on kerännyt 30 allekirjoitusta Suomesta. Allekirjoittajien joukossa on todella korkean tason vaikuttajia ja tunnettuja henkilöitä, kuten Suomen saamelaiskäräjien puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi, kapellimestari Leif Segerstam, filosofi Esa Saarinen sekä näyttelijä Hannu-Pekka Björkman.

29. elokuuta 2014

Liisa Näntö.

 

Haastattelimme Liisaa siitä kuinka hän on saanut innostettua näin monta vaikuttajaa allekirjoittamaan julistuksen.

Kuinka olet onnistunut keräämään näin monta allekirjoitusta?

Tärkeintä on ollut se, että allekirjoittaneet henkilöt ovat itse aidosti huolissaan ilmastonmuutoksesta ja Arktiksen tulevaisuudesta. Tämän lisäksi ajattelen, että jokainen allekirjoitus lisää mahdollisuutta saada seuraava allekirjoitus. Minua työssäni auttoivat alkuun merkittävästi ennen aloitustani vaikutusvaltaisilta henkilöiltä saadut allekirjoitukset.

Miksi haluat toimia Arktiksen puolesta juuri tällä tavalla?                          

Tämä kampanja on sopinut minulle erinomaisesti! Tässä voin tehdä asioita, joissa olen omasta mielestäni oikeasti hyvä eli kuunnella ja keskustella sekä ottaa vastaan hankalaakin palautetta provosoitumatta.

Olet kohdannut vaikuttajia sattumalta kasvokkain esimerkiksi kadulla, soittanut heille puhelimella ja lähettänyt sähköpostia. Mikä sinusta tuntuu tehokkaimmalta tavalta?

Jonkinlainen elävä kontakti tuntuisi olevan tärkeätä pelkän sähköpostin lähettämisen rinnalla. Minulla on ollut yksi sovittu tapaaminen ja tämä oli, kun taidegraafikko Outi Heiskanen kutsui minut kotiinsa. Eläviä kohtaamisia on samoin tullut, kun olen tavannut esimerkiksi kadulla tunnetun henkilön. Useimmiten olen toiminut siten, että olen soittanut ensin jollekulle ja kysynyt lupaa saada lähettää sähköpostia Arktiksen suojeluun liittyen. Joskus olen saanut vastauksen ja allekirjoituksen melkein heti. Joskus taas olen viikon kuluttua soittanut uudelleen tiedustellakseni onko lähestymäni henkilö jo ehtinyt tutustua julistukseen ja onko hänelle tullut mieleen kysymyksiä

Monia varmaan jännittää soittaa tai lähestyä vaikuttajia. Minua ainakin jännittää. Jännittääkö sinua koskaan? Mikä auttaa pääsemään jännityksen yli?

Minulla on aina ollut oikeastaan jonkinlainen "puhelinkammo" ja olen mieluummin lähettänyt tekstiviestin kuin soittanut, jos se on ollut mahdollista. Puhelut allekirjoituspyyntöihin liittyen ovat tulleet mahdollisiksi, kun ennen jokaista puhelua ajattelen, että teen tämän sellaisen asian puolesta, johon oikeasti uskon. Luonnonsuojelu
ja ympäristöasioihin vaikuttaminen ovat sellaisia asioita, joiden
eteen haluan tehdä paljon töitä.

Mikä vaikuttamistyössä on parasta?

Vaikuttamistyössä on parasta se, että voi toimia jollain
konkreettisella, itselle sopivalla tavalla sellaisen asian puolesta,
joka on itselle sydämen asia.

Tule mukaan pelastamaan Arktis ja keräämään lisää allekirjoittajia Arktiselle julistukselle! Ryhdy kansalaislobbariksi täällä:  www.actforarctic.org