Public Eye -häpeäkilpailun kuvitusta Neste Oilin ja Lufthansa sademetsille tuhoisasta yhteistyöstä

Kuvitusta Neste Oilin voittamasta Public Eye -häpeäpalkintokilpailusta.

Vihreä Lanka kertoi Suomen puolustusvoimien harkitsevan Neste Oilin palmuöljykerosiinin testaamista. Onko armeija hälytetty virheinvestointien kanssa kamppailevan valtionyhtiön tueksi, kun ympäristölle katastrofaalinen tuote ei käy kaupaksi? Muun muassa toinen valtionyhtiö Finnair perui vastaavat suunnitelmansa vuosi sitten, koska Neste Oil ei pystynyt toimittamaan ympäristöystävällistä raaka-ainetta.

Valehtelu ja harhaanjohtaminen jatkuu

Peruuntuneiden kauppojen johdosta Neste Oil on keksinyt uuden tavan johtaa asiakkaita harhaan: massabalanssisopimus. Neste Oil tarjoaa sademetsien tuhoamisesta huolestuneille asiakkaille palmuöljyttömän prosenttiosuuden paperilla. Asiakkaalle kuitenkin toimitetaan samaa enimmäkseen palmuöljyä sisältävää polttoainetta kuin muutoinkin olisi tehty. Onko Suomen valtiolle nyt tarkoitus toimittaa se palmuöljyä sisältävä osuus, joka ei ainakaan kelpaa muille?

Viime vuonna 93 prosenttia NExBTL:n raaka-aineista otettiin palmuöljyteollisuudesta (raakapalmuöljy 52%, sivutuotteet steariini ja rasvahappotisle 41%). Tämä on yhteensä noin 780 000 tonnia, joka on pois ruokaöljyn ja sivutuotteiden olemassaolevasta käytöstä.

Neste Oilin asiakkaiden tulee seurata Finnairin esimerkkiä ja kieltäytyä sademetsiä tuhoavasta palmuöljykesrosiinista tai -dieselistä siihen asti, että Neste Oil pystyy toimittamaan tuotetta, joka on valmistettu sataprosenttisesti kestävistä raaka-aineista. Puhdasta omatuntoa ei voi ostaa massabalanssisopimuksella, sillä siihen myöntymällä hyväksyy samalla Neste Oilin palmuöljyyn perustuvan eli sademetsät tuhoavan polttoainetuotannon.

Maija Suomela