Ministeri Heidi Hautala älähti tällä viikolla Ilmarisen toimitusjohtaja Harri Sailakselle kehottaen tätä pohtimaan asemaansa Finnairin hallituksen puheenjohtajana. Hienoa, että Hautala on ottanut edeltäjäänsä Jyri Häkämiestä aktiivisemman roolin valtionyhtiöiden ohjaksissa - asuntokauppasotkujen selvittämisen jälkeen Hautalalla riittää nimittäin työsarkaa muiden valtionyhtiöiden virheiden korjaamisessa:

  • Neste Oilin aiheuttamiin sademetsätuhoihin ja ihmisoikeusrikkomuksiin Indonesiassa ja Malesiassa on vihdoin puututtava. Nyt jo lakkautetun hallintoneuvoston puheenjohtajana Hautala vetosi todellisten valtuuksien puuttumiseen. Valtion omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä tähän ei voi enää millään vedota.
  • Valtion omistama yhtiö Arctia Shipping on vuokrannut Shellille kaksi jäänmurtajaa auttamaan arktisessa öljynporauksessa ja on näin osallisena ilmastonmuutoksen kiihdyttämisessä ja ainutlaatuisen ympäristön tuhoamisessa. Talvijään peitossa olevaa arktista jäämerta ei tule avata öljyporaukselle.

Hautalan mukaan hänellä on valtion omistajanohjauksesta vastaavana ministerinä "oikeus ja velvollisuus tehdä ehdotuksia, jotka katsoo tarpeellisiksi ja välttämättömiksi valtion strategisten etujen ja suomalaisten strategisten etujen turvaamiseksi". Toivon ministeriltä laajakatseista ja kauaskantoista globaalia strategista näkemystä, joka kyseisten valtionyhtiöiden johtajilta on jäänyt pahasti uupumaan.

Yritysten liiketoiminnalle ja imagolle on edullisempaa pysyä erossa maapallon herkimpien ja kauneimpien ekosysteemien, kuten viimeisten sademetsien ja Arktiksen tuhoamisesta.

 Maija Suomela