Hyvät venäläiset ystävät,

Olette saattaneet kuulla, että aikaisin tänä aamuna minä ja viisi muuta aktivistia nousimme Prirazlomnaja-öljynporauslautalle. Tarkoituksemme on rauhanomaisesti vastustaa Gazpromin suunnitelmia Arktiksella ja tuoda esiin öljyporauksen riskit Petšoranmerelle.

Joka vuosi Venäjällä menetetään öljyvuodoissa Prirazlomnajan mahdollisen vuosituotannon verran öljyä. Öljyvuotojen vähentäminen ja kaiken öljyn kerääminen talteen olisi paljon arktista öljynporausta edullisempi vaihtoehto öljy-yhtiöille, valtiolle, kansalaisille ja aivan erityisesti luontaistaloudesta riippuvaisille alkuperäiskansoille. Lyhyesti sanottuna Arktinen öljynporaus ei tule hyödyttämään tavallista venäläistä.

Gazprom on aloittamassa öljynporauksen arktisilla merialueilla ilman kunnollista öljyntorjuntasuunnitelmaa. Ei ole kysymys siitä, sattuuko öljyvuoto vaan siitä, milloin se sattuu. Ja kun öljyvuoto sattuu, Gazprom on voimaton. Juuri äskettäin Venäjän Greenpeace onnistui paljastamaan hämmentävän salaisuuden: Gazpromin öljyntorjuntasuunnitelma on vanhentunut, minkä pitäisi tehdä alkavasta öljynporauksesta Venäjän lainsäädännön vastaista.

Ollessani Moskovassa viime viikolla, tapasin Venäjän luonnonvaraministerin ja hänen avustajiaan. Tapasin myös lukuisia toimittajia ja kansalaisaktivisteja. Minulla oli myös etuoikeus keskustella alkuperäiskansojen edustajien kanssa. Suuri osa Venäjän nykyisestä öljyntuotannosta tapahtuu heidän perinteisillä asuinsijoillaan – tuhoisin seurauksin.

Yhdessä Venäjän Greenpeacen kanssa esittelimme arvostettujen venäläisten tutkijoiden (joita mm. öljyteollisuus usein käyttää) laatiman mallinnuksen, joka vahvisti pelkomme: Gazpromin ja pelastusviranomaiset eivät kykenisi riittävään öljyntorjuntaan alueella. Tutkijat mallinsivat 60 000 erilaista onnettomuusskenaariota öljynporauslautalta. Mallit osoittivat selvästi, että yhtiöltä kestäisi päiviä saada käyntiin kunnollinen öljyntorjuntaoperaatio. Öljy huuhtoutuisi alueen kolmen luonnonsuojelualueen rannoille kuitenkin jo 20 tuntia myöhemmin.

Olen mukana tässä mielenosoituksessa, koska haluan olla sanomassa yhdessä venäläisten ja monien muiden kanssa, että harvojen etuoikeudet eivät voi enää ohittaa suuren enemmistön tarpeita. Olen täällä myös seistäkseni Venäjän arktisten alkuperäiskansojen rinnalla. Tuoreessa julkilausumassaan alkuperäiskansojen edustajat vastustavat öljynporaamisen lisäämistä alueillaan ja vaativat tulla kuulluksi.

Me haluamme nostaa tämän kaiken esiin. Ja me tiedämme hyvin, että teot puhuvat sanoja enemmän.

Kumi Naidoo Gazpromin öljynporauslautalla 24.8.2012

 

 

Kuten hyvin tiedätte, ilmastonmuutos vaikuttaa myös Venäjään. Tutkijat ovat yhdistäneet 2010 lämpöaallon ja metsäpalot ilmastonmuutokseen. Lisäksi suurta osaa Venäjästä peittää ikirouta, joka sulaessaan vapauttaa ilmaan metaania – voimakasta kasvihuonekaasua. Ikiroudan sulaessa maa liikkuu vahingoittaen rakennuksia, teitä, siltoja sekä öljy- ja kaasuinfrastruktuuria. Venäjän hätätilaministeriö on varoittanut, että 2030 mennessä ikiroudan sulaminen saattaa vaurioittaa joka neljättä Pohjois-Venäjän rakennusta.

Ilmastokatastrofin torjumiselta on loppumassa aika – Shellin ja Gazpromin kaltaisia yhtiöitä on estettävä tekemästä vain lisää rahaa katastrofilla, jonka itse ovat aiheuttaneet. On hulluutta sivuuttaa se tosi asia, että näillä alueilla öljynporaamista voidaan edes harkita vain siksi, että jää sulaa ilmastonmuutoksen vuoksi, joka on liian öljynpolttamisen seurausta. Olemme noidankehässä.

Olemme tuhoamassa planeetan jäähdytysjärjestelmää. Ilmastojärjestelmä on muuttumassa epävakaaksi, mikä uhkaa lastemme tulevaisuutta. Aivan näinä päivinä tulee tieto siitä, että arktinen merijää on sulanut historiallisen pieneksi. Tämä tuhoisa ennätys on varoitushuuto, jota ei saa sivuuttaa.

Seuraa live-päivityksiä suoraan tapahtumien keskipisteestä osoitteessa greenpeace.fi/gazprom ja liity mukaan Arktiksen puolustajiin osoitteessa SaveTheArctic.org. Voit myös seurata minun päivityksiäni Twitteristä (@kuminaidoo) tai Facebookista. Toivoisin syvästi, että jaat tämän viestin myös ystäviesi kanssa, koska vain yhdessä voimme estää globaalin ympäristökatastrofin.

KUMI NAIDOO