Sademetsään raivattua soijapeltoa Amazonilla

Jos maankäytöstä seuraavat kasvihuonekaasupäästöt otetaan huomioon, kuuluu Brasilia maailman viiden eniten päästöjä aihettavan maan joukkoon. Valtaosa Brasilian päästöistä syntyy trooppisten sademetsien raivaamisesta ja niihin vuosisatojen ainana syntyneiden hiilivarastojen polttamisesta. Koko maailman kasvihuonekaasupäästöistä  metsien hävittäminen aiheuttaa noin viidenneksen.

Brasilia otti Poznanin ilmastokokouksen alla pitkästä aikaa todellisen askeleen tilanteen parantamiseksi. Hallitus asetti tavoitteekseen vähentää metsien hävittämistä 70 prosentilla vuoteen 2018 mennessä.Tämä aiotaan saavuttaa vähentämällä laittomia hakkuita.

Täytyy olla tyytyväinen siitä, että Brasilia on esittänyt ensimmäistä kertaa sitovan, mitattavan tavoitteen metsien hävittämisen vähentämiselle. Toisaalta - eikö olisi kohtuullista edes yrittää lopettaa sademetsän hävitys vuoteen 2018 mennessä? Suunnitelman mukaan metsää voi hävittää seuraavan kymmenen vuoden aikana 150 000 nelilökilometriä (5 kertaa Belgian verran) ja tavoitteessa ollaan! On surullista, että Brasilia ei uskalla luvata edes laittomien hakkuiden lopettamista kokonaan.

Lisäksi Brasilia kytki lupauksensa heti rikkaiden maiden rahoituksen saamiseen. Jos sitä ei saada tarpeeksi, voi lupauksista livetä. Joka tapauksessa tämä on alku keskusteluille ja johtaa toivottavasti siihen, että Kööpenhaminan ilmastokokouksessa joulukuussa 2009 sovitaan YK-rahastosta, jonka kautta teollisuusmailta kanavoidaan rahoitusta trooppisten metsien suojeluun. Se olisi yksi kustannustehokkaimpia tapoja vähentää kasvihuonekaasuja.

-Sini Harkki