Greenpeacen aktivisteja kiipeämässä Leiv Eirikssonille tarkoituksenaan nähdä Cairn Energyn suunnitelman öljyvuodon korjaamiseksi. 18 aktivisti kiipesivät lautalle vaatimaan kyseistä dokumenttia, mutta sitä ei löytynyt alukselta. Lopulta kaikki 18 aktivistia pidätettiin ja vietiin Grönlantiin vankilaan, missä he viettivät yhteensä kaksi viikkoa.

Pitkän kamppailun jälkeen Grönlannin hallitus julkisti Cairn Energyn öljyntorjuntasuunnitelman öljyvuodon varalle Grönlannin vesillä. Suunnitelmaa ovat lukeneet Greenpeacen asiantuntijoiden lisäksi useat muutkin asiantuntijat. Johtopäätös on kaikilla sama: ei vakuuta. Öljynporaus arktisella alueella on puhdasta uhkapeliä ihmisten ja luonnon kustannuksella.

Kai Sörensen, tunnustettu tanskalainen asiantuntija, aikaisempi Tanskan ja Grönlannin geologisen tutkimuslaitoksen varapääjohtaja, latelee kovaa tekstiä Berlingske Tidendessä: ”Cairn voi esittää millaisia suunnitelmia tahansa. Yksinkertaisesti en usko, että Grönlannissa on varauduttu öljyvuotoon. Tällä hetkellä ei ole minkäänlaista kokemusta öljyntorjunnassa jäisellä avomerellä”, Sörensen sanoo. ”Cairn ei ole mikään suuri yhtiö. Olisi aivan utopistista uskoa, että Cairn pystyisi mobilisoimaan tarpeeksi tukialuksia ja muuta öljyntorjuntavarustusta”, Sörensen jatkaa.

Jo syyskuun alussa Grönlannin länsipuolella on ahtojäätä. Ahtojäätä on Suomenlahdellakin, mutta Grönlannin länsipuolella on yleensä sen lisäksi monimetrinen aallokko. Niissä oloissa öljyn saaminen pois merestä on mahdotonta – minkä Cairn myöntääkin sanomalla, että ”jääolosuhteissa torjunta voi rajoittua seuraamiseen, kunnes jää on sulanut kokonaan”. Entäs jos öljyvuoro sattuu porauskauden lopussa juuri ennen jäiden tuloa? Siinä sitten odotellaan kevättä, kun herkkä arktinen luonto tuhoutuu.

Pahimmanlaatuista ylimielisyyttä on Cairnin aliarviointi mahdollisen öljyvuodon suuruudesta. Yhtiö väittää, että pahimmassa tapauksessa öljyä vuotaisi 630 kuutiometriä päivässä 37 päivän ajan. Cairn poraa samanlaisia reikiä kuin BP Meksinkonlahdella. Siellä mereen suihkusi 8 700 kuutiometriä päivässä kahden kuukauden ajan.

Cairn Energyllä on neljä koeporausta käynnissä Grönlannin länsipuolessa Davisinsalmessa. Tätä uhkapeluria ovat olleet pysäyttämässä lukuisat Greenpeacen aktivistit, mukaan lukien järjestön pääsihteeri Kumi Naidoo, suomalaisaktivisti Martti Leinonen ja viime vuonna Timo Puohiniemi. Nyt kun meillä on mustaa valkoisella Cairnin piittaamattomuudesta, on entistä tärkeämpää tehdä työtä sen puolesta, että Arktis jätetään rauhaan kaikkien öljy-yhtiöiden uhalta.

JUHA AROMAA