Aktivistit muistuttivat Shellin Lontoon National Galleryyn kutsumille vieraille öljynporauksen riskeistä Arktiksella 21. helmikuuta 2012.

 

Eilen tiistaina Shell oli kutsunut vieraita komeisiin puitteisiin Lontoossa. Shell kestitsi väkeä National Galleryssä, jossa voi ihailla muun muassa Leonardo da Vincin, Vincent van Goghin ja Paul Cézannen maalauksia.

Greenpeacen aktivistit järjestivät oman esityksen Shellin vieraille. Aktivistit ripustivat National Galleryn seinälle Trafalgarin aukiolle 40-metrisen banderollin, jossa oli öljynporauslautan kuva ja teksti ”se ei ole öljymaalaus”.

 

Öljyväreillä saa aikaan hienoa taidetta. Jäiseen mereen vuotavalla öljyllä saa aikaan tuhoa. Shell on aloittamassa kesällä öljynporauksen Alaskan pohjoispuolella Beuafortinmerellä ja Tšuktšimerellä. Eikä yhtiö voi kehua sillä, että sen putkista ei koskaan vuoda öljyä mihinkään.

Lontoon National Galleryssä iltaa viettäessä on vaikea kuvitella, minkälaiset olosuhteet jääkarhujen ja mursujen elinalueella on. Tai niiden alueen alkuperäisasukkaiden, joiden elanto on riippuvainen puhtaasta merestä.

Asiantuntijat ovat varsin yksimielisiä siitä, ettei öljyvuodon jälkiä pysty puhdistamaan jäisellä merellä. Ihmisen tyhjälle valkoiselle kankaalle luoma taide on arvokasta. Niin on herkkä, ainutlaatuinen arktinen luontokin valkoisine jäälakeuksineen. Shellin öljytöherryksiä ei sinne kaivata.

JUHA AROMAA