7. maaliskuuta 2017

Halimat Tekejeva


Nimeni on Halja. Olen työskennellyt Greenpeacella Venäjälle yli kolme vuotta ja yrittänyt osaltani tehdä planeetastamme parempaa paikkaa.

Rakastan pohjoista villin kaunista metsää. Se on inspiraation lähde kenelle tahansa inspiraatiota kaipaavalle, sen merkitystä ei voi edes arvioida. On yksinkertaisesti mahdotonta elää ilman luonnontilaisia metsiä. Ne suojelevat meitä ilmastonmuutokselta, ja ne ovat koti miljoonille kasvi- ja eläinlajeille, aina sammalista ja sienistä karhuihin.

Paratiisi, eikö vaan?
7. maaliskuuta 2017

Luonnonvaraista metsää Arkangelin alueella 8. syyskuuta 2016. © Greenpeace


Mutta en ole vain ympäristöaktivisti. Olen myös kuluttaja, toivoakseni ympäristötietoinen kuluttaja, jota joka päivä käytettävät tuotteet epäilyttävät.

Työtoverini ovat nimittäin tutkineet kolmen venäläisyhtiön, Pomor Timberin, Arhangelskij tselljulozno-bumažhnyi kombinatin ja Gruppa Kompanij Titanin, toimia. Nämä yhtiöt ovat tuhoamassa yhtä viimeisistä luonnontilaisista metsistä Vienanjoen varressa. 
7. maaliskuuta 2017

Luonnontilaisten metsien tuhoa Arkangelin alueella, 8. syyskuuta 2016. © Greenpeace


Vienanjoen varren metsä Vienanjoen ja sen sivujoen Pinegan välisellä alueella on mahtava paikka. Se on pysynyt luonnontilaisena tuhansia vuosia. Se on metsäpeuran ja laulujoutsenen koti, kummatkin on mainittu Arkangelin oblastin uhanalaisten lajien listassa. Siellä asuu karhuja ja ahmoja vain muutaman tunnetuimman lajin mainitakseni. Arkangelin alueen viranomaiset suunnittelivat siitä suojelualuetta jo vuonna 2011. Mutta jostain tuntemattomasta syystä Vienanjoen varren metsiä ei ole edelleenkään suojeltu.

Aika loppuu kesken. Vuoden päästä aluehallinnon dokumentti suunnitelluista suojelualueista lakkaa olemasta voimassa. Hakkuuyhtiöt odottavat pääsevänsä metsäalueen ytimeen. Vienanjoen varren metsät voidaan menettää vuosikymmenessä. Vuosikymmenessä!
7. maaliskuuta 2017

Hakkuita Arkangelin alueella 13. syyskuuta 2016. © Igor Podgorny / Greenpeace


Näiden yhtiöiden myymä raaka-aine päätyy joillekin maailman tunnetuimmille tuotemerkeille. Tunnen ne, ja varmasti tunnet sinäkin, sillä käytämme niitä päivittäin. Niitä ovat muun muassa Auchan, Nestlé, PepsiCo, McDonald’s ja SCA (joka omistaa esimerkiksi tuotemerkit Libero ja Libresse). Kävin äskettäin töiden jälkeen lähikaupassa ostamassa ruokaa, vessapaperia ja kaikkea sellaista tavaraa. Kauppa oli täynnä tavaraa, johon en voinut luottaa. Veikkaan, että huomaat saman asian, kun menet ensi kerralla kauppaan.

En enää tiedä, ovatko käyttämäni tuotteet tehty rakastamastani Vienanjoen metsän puusta.
En halua kuluttajana olla tuhoamassa Vienanjoen varren metsää. Enkä usko, että käyttämieni tuotteiden valmistajatkaan haluavat sitä tehdä. Ainakin haluan uskoa niin.

Greenpeace haastaa yhtiöt osallistumaan Vienanjoen varren metsän ja muiden tärkeiden pohjoisten metsien pelastamiseen. Maapallomme takia metsäteollisuustuotteiden toimittajien on lopetettava kestämätön toiminta, jotta emme menetä näitä mahtavia ekosysteemejä lopullisesti.

Allekirjoita vetoomuksemme pohjoisen metsän puolesta

Halimat Tekejeva on Greenpeace Venäjän tiedottaja.