Suurten EU-maiden mitta täyttyi eilen Yhdysvaltojen suhteen. USA on jarruttanut Balin kokouksessa vähän joka asiakohdassa, mutta suurinta närää EU:n piirissä herättää luonnollisesti se, että Yhdysvallat ei suostu neuvottelemaan päästövähennysluvuista, jotka koskisivat myös sitä. Viittaukset siitä, että teollisuusmaat vähentäisivät 25 – 40 % vuoteen 2020 mennessä ei tule Yhdysvalloille kuuloonkaan. Yhdysvaltojen pääneuvottelija vetoaa jopa asiaa koskevan tutkimuksen vähyyteen(!)

Niinpä suuret taloudet ilmoittivat eilen Saksan ympäristöministerin suulla jäävänsä pois Yhdysvaltojen koolle kutsumasta suurten talouksien ilmastokokouksesta, jos Balilla ei saada aikaan konkreettista edistystä. Major Economies meeting on Yhdysvaltojen uusin veto yrityksissä välttää sitovista päästövähennysvelvoitteista puhumista. Yhdysvalloille EU-maiden ilmoitus oli isku vyön alle, sillä Bushin hallinto tarvitsee suurten saastuttajamaiden kokousta voidakseen osoittaa tekevänsä jotain.

Ranskan ympäristöministeri totesi Yhdysvaltojen suuntaan, että meillä voi olla teknologialähestymistapoja ja voimme luottaa markkinalähtöiseen lähestymistapaan, mutta jos emme aseta samanaikaisesti sitovia päästövähennystavoitteita (luokkaa - 25 – 40 % v. 2020 mennessä), niin sehän vain tarkoittaa, että emme lopulta luota teknologoihin ja markkinoihin.

Hyvä EU!


Myös Al the Pal (Al Gore) vaati tänään kovin sanoin Yhdysvaltoja ruotuun. Saa nähdä, kaikuvatko vetoomukset kuuroille korville, vai onko USA valmis joustamaan. Goren puhe oli TODELLA hyvä ja liikuttava! Käy ihmeessä katsomassa puhe Balin kokouksen sivuilta.


Valitettavasti itse videon löytyminen on tehty mahdollisimman hankalaksi, mutta ei hätää, opastan sinut perille. Klikkailet vain seuraavien ohjeiden mukaisesti:


- Klikkaa "View Live and On-demand webcast" sivun alalaidassa


- klikkaa "Archived Video" vasemmasta yläkulmasta


- klikkaa kalenterista päivää 13.12. (torstai)


- sivun oikeasta alakulmasta löydät videon otsikolla "The climate crisis: the way forward" 7:30pm - 8:30pm.


Avot! Video on ehdottomasti pienen etsimisen arvoinen!


Kaisa Kosonen