Greenpeacen tiimi tarkkailee säteilyä Kawamatassa Japanissa 26.3.2011, 60 kilometrin päässä Fukushima Daichin ydinvoimalasta. Ryhmä Greenpeacen asiantuntijoita on tänään aloittanut Fukushima/Daichin evakuointialuetta ympäröivän alueen tarkkailun arviodakseen väestölle aiheutuvat todelliset riskit.

Fukushima 26.3.2011: Greenpeacen ryhmä säteilyasiantuntijoita on tänään aloittanut mittaukset Fukushima Daiichi ydinvoimalaa ympäröivällä evakuointialueella. Ryhmän tarkoituksena on selvittää, mikä on paikalliselle väestölle aiheutuva todellinen säteilyriski.

”Fukushiman kriisin alusta asti viranomaiset ovat johdonmukaisesti aliarvioineet säteilysaastumisen riskejä ja laajuutta. Olemme tulleet Fukushimaan todistaaksemme kriisin vaikutuksia ja saadaksemme riippumatonta tietoa radioaktiivisista päästöistä”, kertoo Greenpeacen ryhmän vetäjä ja säteilyturvaneuvonantaja Jan van de Putte.

”Säteilyturvaviranomaisten antama tieto Fukushimasta kuluneen kahden viikon aikana on ollut usein ristiriitaista. Sen rinnalle aiomme tuoda rehellistä, läpinäkyvää ja riippumatonta tietoa ihmisten terveydelle aiheutuvista uhista.”

”Viranomaisten yrityksiin vähätellä meneillään olevan kriisin seurauksia, pitää suhtautua äärimmäisen vakavasti. Ydinvoiman todellisten riskien tunnustamisen myötä parasta olisi, jos hallitukset ympäri maailmaa ryhtyisivät tosissaan panostamaan energiatehokkuuteen ja turvalliseen uusiutuvaan energiaan.", Jan van de Putte sanoo.

Ryhmä aikoo myös solmia kontaktit Fukushiman ydinvoimalan ympäristöstä evakuoituihin asukkaisiin ja dokumentoida onnettomuuden vaikutuksia heidän elämäänsä.

Muutaman päivän mittainen alustava tutkimustyö tehdään Fukushiman evakuointialueen (20 kilometrin säteellä ydinvoimalasta) pahiten saastuneissa luoteisosissa.

Ryhmää vetää kokenut säteilyasiantuntija Jan van de Putte Belgiasta. Hän on valmistunut Delftin teknisestä korkeakoulusta ja osallistunut useisiin ympäristön radioaktiivista säteilyä koskeviin tutkimuksiin Venäjällä, Ukrainassa, Espanjassa, Belgiassa ja Ranskassa. Ryhmän toinen säteilyasiantuntija on Jacob Namminga Hollannista. Hän on myös valmistunut Delftin teknisestä korkeakoulusta ja osallistunut säteilytutkimuksiin Ukrainassa, Espanjassa ja Ranskassa.