Maanantaina 14. marraskuuta - Greenpeacen aluksen Esperanzan aktivistit tekivät hirvittävän löydön Ming Maan no. 20 -nimiseltä alukselta, joka on rekisteröity Taiwaniin. Tonnikalan kalastusaluksessa, joka oli ollut pari viikkoa avomerellä, oli ruumassa enemmän kuolleita haita kuin tonnikalaa. Löytö tehtiin kansainvälisillä vesillä, lähellä Papua Uusi-Guineaa, Mikronesiaa ja Marshall-saaria.

"Aluksen ruumassa oli 40 tonnikalaa ja 41 haita, myös uhanalaista valkopilkkahaita, sekä 22 miekkakalaa, yhdeksän sinimarliinia ja yksi raidallinen marliini," sanoi Lagi Toribau, Greenpeacen merikampanjoitsija Esperanzalla.

Filippiiniläinen miehistön jäsen näyttää haiden ruumiita taiwanilaisen aluksen pakastimessa. Greenpeace kampanjoi tyynellämerellä mertensuojelualueiden puolesta, ja pysäyttääkseen liikakalastuksen. 16/11/2011 (C) Greenpeace / Alex Hofford

 

Aktivistit kutsuttiin laivaan dokumentoimaan läntisellä Tyynellämerellä kalastaneen aluksen saalista ja lupia. Alus oli kalastanut alueella, jolla harjoitetaan laitonta kalastusta ja joka pitäisi kiireisesti saada mertensuojelun piiriin.

"Valtavan sivusaaliin lisäksi - pääasiassa haiden - tämä alus on niiden 3000 aluksen joukossa jotka kalastavat läntisellä Tyynellämerellä, missä ei ole mitään valvontaa tai pyyntirajoituksia. Nämä alukset periaatteessa varastavat miljoonien dollarien arvosta kalaa Tyynenmeren saarivaltioilta, jättämällä tarpeelliset luvat maksamatta. Greenpeace vaatii läntisen Tyynenmeren kalastuksen kieltämistä pitkäsiima-aluksilta, koska niillä harjoitetaan ryöstökalastusta. Ne ovat vastuussa haiden, rauskujen, marliinien ja kilpikonnien teurastuksesta, samalla kun ajavat Tyynenmeren tonnikalan sukupuuton partaalle", sanoo Toribau.

Kun tonnikalakannat muissa valtamerissä ovat käyneet vähiin, kalastusalukset Aasiasta, Yhdysvalloista ja Euroopasta ovat lähteneet Tyynellemerelle, josta tulee yli puolet maailman tonnikalasta.

Pitkäsiima-aluksilla on huono maine, koska ne keräävät sivusaalista, harjoittavat laitonta kalastusta ja piilottelevat tonnikalasaaliitaan jotka on kerätty luvatta läntiseltä Tyyneltämereltä. Ympäröivät saarivaltiot ovat kieltäneet nuottakalastuksen alueella. Greenpeace vaatii, että alue julistettaisiin täysin suojelluksi merialueeksi.

Tonnikalasaalis Ming Maan Shyangilla oli isosilmätonnikalaa ja keltaevätonnikalaa, jotka ovat molemmat julistettu uhanalaiseksi ja silmälläpidettäviksi uudessa Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) luokituksessa.

Noin 35% pitkäsiima-alusten saalista on muuta kuin kohdelajeja, kuten uhanalaisia haita ja kilpikonnia (1). Monet tonnikalaa pyytävät pitkäsiima-alukset pyytävät myös haita sekä harjoittavat muuta laitonta pyyntiä. On arvioitu, että 21-46% Tyynenmeren tonnikalasaaliista on laittomasta pyynnistä, jota harjoittaa mm. pitkäsiima-alukset.

"Defending our Pacific" -kiertue on osa Greenpeacen kampanjaa, joka tähtää Tyynenmeren tonnikalan ryöstökalastuksen pysäyttämiseen ja valtamerien ekosysteemien turvaamiseen suojelualueita perustamalla. Kansainvälinen ympäristöryhmittymä vaatii pyynnin lopettamista läntisen Tyynenmeren suojelualueilla. Greenpeace vaatii myös pyyntikiintiöiden puolittamista, jotta kalakannat pysyisivät kestävällä tasolla myös tulevaisuudessa.

Viite:
(1)  Molony, B., (2007). Overview of purse-seine and longline bycatch
issues in the Western and Central Pacific Ocean, julkaisussa: Oceanic Fisheries Programme, Secretariat of the Pacific Community. Aasian ja Tyynenmeren saarten sivusaaliiden Konsortiumin avajaiskokouksessa. Honolulussa, Yhdysvalloissa 15-16 helmikuuta 2007. SPC: Noumea, New Caledonia

Keiller MacDuff, viestintäkonsultti, Greenpeace Yhdysvallat
- MV Esperanzalta -

 


Vaadi mertensuojelualueita. Vetoomuksessa jo yli 50 000 nimeä.