John Sauvenin piti vierailla tuhotuilla metsäalueilla Sumatralla

Iso-Britannian Greenpeacen pääsihteeri John Sauven on tänään käännytetty Indonesian rajalta. Hänen pysäytettiin Jakartan lentokentällä ja häntä ollaan karkottamassa huolimatta siitä, että hänelle on kaksi viikkoa sitten myönnetty työviisumi ilman mitään ongelmia.

Mitä ihmettä oikein on meneillään?

Sauven matkusti Indonesiaan vieraillakseen metsätuhoalueilla Sumatralla sekä tavatakseen Greenpeacen kampanjatiimiä ja useita valtion virkamiehiä ja yhtiöiden edustajia.

Sauvenille myönnettiin Lontoossa viisumi kaksi viikkoa sitten. Pian tämän jälkeen saimme lukea indonesialaisesta mediasta, että hänelle ei olisi myönnetty viisumia ja että hänet olisi jo käännytetty Indonesiasta. Tämä oli hieman omituista ottaen huomioon, että siinä vaiheessa Sauven ei ollut vielä lähtenyt minnekään kotoaan Englannista. Lisäksi hän oli jo ongelmitta saanut viisuminsa tänään alkanutta matkaansa varten.

Vaikutusvaltaiset tahot valheellisten väitteiden takana

Emme ole saaneet virallista selitystä sille, miksi Sauvenia ei päästetty maahan. Ajoituksen perusteella vaikuttaa siltä, että Sauvenin karkotuksen takana on vaikutusvaltaisia tahoja, joiden intresseissä ei ole sademetsien suojelu vaan niiden raivaaminen öljypalmu- ja sellupuuplantaaseiksi kuten tähänkin asti.

Olemme viime aikoina kasvattaneet painetta APP:ta (Asia Pulp and Paper) eli yhtä pahamaineisinta indonesialaista selluyhtiötä kohtaan esimerkiksi erittäin näkyvällä maailmanlaajuisella Barbie-kampanjallamme.

Tämänpäiväiset tapahtumat ovat yksi lisä niihin haasteisiin, joita kampanjatiimimme kohtaa Indonesiassa. Työmme Indonesian metsäkadon pysäyttämiseksi on kyllä alkanut purra, jos roistoyhtiöt ryhtyvät käyttämään tällaisia keinoja.

Maija Suomela