Putkenpää Neva -joella
Lisää kuvia Neva -projektista Flickrissä. (Kuva Pasi Numminen)

Kolme Greenpeacen vapaaehtoista Suomesta lähti viikoksi Pietariin tutustumaan Greenpeacen Neva -projektiin.  Vapaaehtoisemme Susanna Sainio raportoi matkasta blogissamme noin viikon ajan.

Mikä ei kuulu joukkoon? Ilmastonmuutosta hillitsevä palmuöljydiesel, huutava tarve kolmelle uudelle ydinreaktorille vai Venäjän Greenpeacen vesiensuojeluhanke? Valistuneimmat arvannevat oikein: kaksi ensimmäistä on silkkaa puppua, mutta kolmas on, toisin kuin useimmat luulevat, täyttä totta.

Greenpeacella on Venäjällä kaksi toimistoa, yksi Pietarissa ja toinen Moskovassa. Olemme täällä kolmen vapaaehtoisen kesken tutustumassa Pietarin Greenpeacen toimintaan ja erityisesti Puhdas Neva –projektiin, jonka tarkoituksena on Neva-joen veden laadun parantaminen ja öljykuljetusten lopettaminen joella. Neva-projekti on osa Venäjän Greenpeacen myrkkykampanjaa.

Greenpeacen vene partioi Nevalla noin kerran viikossa ja ilmoittaa havaitsemistaan öljyvahingoista viranomaisille. Lisäksi venemiehistö ottaa tarvittaessa omatoimisesti vesinäytteitä. Hankkeen tarkoituksena on saada paikallinen teollisuus lopettamaan jätevesien laskeminen suoraan, puhdistamattomina Neva-jokeen.

Pääsimme jokipartion mukaan tutustumaan Nevan sivujokeen Okhtaan, jossa ihastelusta ei voi juuri puhua, mutta kauhistelusta sitäkin enemmän. Näky oli kuin suoraan varoittavaksi esimerkiksi piirretystä ympäristönsuojelukuvasta: vedessä lillui jätteitä ja viemäriputket sylkivät jokeen haisevaa likavettä. Pintaa peitti kauttaaltaan ohut öljykalvo.

Greenpeacen tutkimustulokset puhuvat samaa synkkää kieltä, jota joen paljaalla silmällä havaittava kunto kertoo. Esimerkiksi joessa uivien kalojen PCB-pitoisuudet ylittävät reilusti Euroopan unionin asettamat vesiensuojelurajoitukset. Tieto ei ilmeisimmin ole tavoittanut, tai ei häiritse, paikallisia, sillä kalastaminen on yhä Nevalla erittäin suosittua vesien näkyvästä tilasta huolimatta.

Puhdas Neva -hanke on kuitenkin edennyt hyvin. Esimerkiksi paikallinen vesilaitos (Vodokanal) on Greenpeacen painostuksen myötävaikutuksella aloittanut jokien päästölähteiden aiempaa perusteellisemman kartoituksen sekä tehostanut päästöjen aiheuttajien tarkkailua Pietarissa. Lisäksi se pyrkii vaikuttamaan lainsäädäntöön.

Sopii toivoa, että hanke jatkuu yhtä menestyksekkään ja tehokkaana kuin tähänkin asti, jolloin puhdas Neva voi olla joskus todellisuutta, eikä pelkkä Pietarin Greenpeacen hankkeen nimi.

Susanna Sainio