Greenpeacen toimiston väki kokeilee feissausta Helsingissä 26/9/2011.

Maanantaina 26.9. pistimme toimeksi ja lähdimme toimiston voimin feissaamaan. Taustalla oli ajatus saada kunnon tuntuma feissaustyön arkeen, ja mikä olisikaan parempi tapa kuin tehdä sitä työtä itse! Feissaus on kulmakiviä järjestöllemme, koska emme vastaanota valtioavustuksia tai yritysrahaa. Saamme kaiken rahoituksemme tavallisilta ihmisiltä, kadunkulkijoilta. Aloitimme feissauksen vuonna 2001, tasan kymmenen vuotta sitten, eli juhlimme tänä vuonna myös pyöreitä vuosia. Mikä olisikaan parempi tapa juhlistaa feissauksen aloittamista kuin lähteä kadulle!

Lähdimme liikkeelle heti aamusta kokoontumalla toimistolla niiden oikeiden feissareiden kanssa. Meillä oli hauska ja hedelmällinen päivä, ehdimme kokea feissareiden iloja ja suruja laidasta laitaan. Ihmisten pysäyttäminen tunnustettiin haastavaksi, tulipa vastaan aidon vihamielistäkin kommenttia. Toisaalta taas monelle jäi tunne, että oli saanut Greenpeacen asiaa eteenpäin ihmisten kanssa. Tukijoitakin tuli työllemme taas! Mutta se tukijoiden määrä sinänsä ei suinkaan ollut päivän ensisijainen ja ainoa tarkoitus.

Lokakuun ensimmäisenä keskiviikkona Suomen energiapolitiikka otti valitettavan takapakin, kun Fennovoima päätti rakentaa uuden ydinvoimalan Pyhäjoelle Pohjois-Pohjanmaalle. Kun muu Eurooppa Saksan johdolla satsaa tosissaan uusiutuvaan energiaan, Suomi uskoo edelleen turvattomaan ja vaaralliseen ydinvoimaan. Fennovoiman suurin omistaja, saksalainen energiayhtiö E.ON näki kasvupotentiaalia Suomessa kun kotimaan näkymät ovat heikommat atomienergialle.

Uusiutuvat energiaratkaisut, tuulivoima etunenässä, työllistävät jo nyt ja tulevat maailmanlaajuisesti työllistämään miljoonia ihmisiä lähivuosikymmeninä, kun fossiiliset polttoaineet loppuvat. Energia- ja ilmastokysymykset eivät ratkea ilman laajamittaista satsausta uusiutuviin energiaratkaisuihin ja Suomi tulee hitaasti mutta varmasti muun Euroopan perässä. Saksa, Sveitsi ja Italia ovat jo päättäneet luopua ydinvoimasta ja Tanskan uusi hallitus on asettanut tavoitteekseen 100% uusiutuviin energiaratkaisuihin perustuvan talouden. Fukushiman tragedian seurauksena myös Suomessa on alkanut viritä kiinnostusta tuulivoimaan, ja Greenpeacen eteenpäinviemä ja edellisen hallituksen hyväksymä syöttötariffimalli alentaa tuulisähkön hintaa täälläkin, kuten on jo käynyt Saksassa.

Ydinvoimapäätös osoittaa sen, että Greenpeacella on vielä paljon töitä edessään, ja että meitä tarvitaan entistä enemmän. Siksikin on upeaa, että henkilökunta todella arvostaa feissareiden työtä ja on täysillä mukana myös kadulla, josta korvaamattoman arvokkaat tukijamme tulevat.

Eva-Liisa Raekallio, Face-to-Face -koordinaattori

Tue työtämme lahjoituksella