Mitä halvempaa sähköä OECD-maassa saa, sitä suurempia sähkölaskuja siellä maksetaan. Yhteys on tilastollisesti selvä eikä Suomi ole poikkeus. Suomessahan sekä kotitalouksien että teollisuuden käyttämä sähkö kuluu Euroopan halvimpiin.

Suomalaiset käyttävät bruttokansantuotteestaan sähköön 4 %. Tanskassa, Japanissa ja Itävallassa, joissa sähkön hinta on kaksinkertainen Suomeen nähden, kuluu BKT:sta sähkölaskuihin alle 3 %. Tämä johtuu tietysti siitä, että maissa, joissa sähkön hinta on ollut pitkään korkealla, on sähkön kulutukseen kiinnitetty enemmän huomiota.

Esim. kun Greenpeacen toimistolle hankittiin jääkaappia, halusimme tietysti parhaaseen A++-energialuokkaan kuuluvan kaapin. Sitä metsästettiin kolmen ihmisen voimin pari viikkoa, ennen kuin kuulimme että jonkun kaverin kaverin kaveri voi hankkia sellaisen. Tilatessamme meitä vielä erikseen valistettiin että tavallinen A-luokan kaappi on kyllä ihan tarpeeksi hyvä (vaikka se kuluttaa 80 % enemmän sähköä kuin A++-kaappi). Tanskassa A++-kaappeja saa joka kaupasta.

Sähkön hinnannousu kirpaisee kerran, mutta halpa sähkö pitää yllä jatkuvaa kasvukierrettä. Ja oravanpyörä pyörii.