Salmisaaren hiilivoimala

Kuva: Emilia Pippola/Vihreä Lanka

Helsingin Energia päätti tänään osallistua Olkiluoto 4 –hankkeen ”tutkimusvaiheeseen” 30 miljoonalla eurolla. Päätös syntyi johtokunnassa äänin 5-4, Kokoomuksen ja Sdp:n kannattaessa ja Vihreiden ja Sfp:n vastustaessa.

Päätös on suurin piirtein järjettömin, mitä kunnallinen sähköyhtiö voisi vallitsevassa taloustilanteessa tehdä.

Ensinnäkään Helsingin Energia ei tarvitse lisää ydinsähköä, koska yhtiön oma tuotanto ja nykyiset osakkuudet riittävät jo kattamaan Helsingin energiantarpeen lähes kaksinkertaisesti, eikä omaa tuotantoa ole tarkoitus korvata ydinvoimalla.

Toisekseen projekti on täysin epärealistinen. Teollisuuden Voiman Olkiluoto 3 –projekti on vielä pahasti levällään, ja sen ilmoitettiin juuri myöhästyvän entisestään.

Lisäksi projektin kustannusarvioksi on ilmoitettu kuusi miljardia euroa vastaavankokoisten laitosten maksaessa yritysmaailman omien arvioiden mukaan ainakin kahdeksan miljardia euroa. Mikäli summa katetaan markkinakorkoisella lainalla, kyseessä tulisi olemaan suurella todennäköisyydellä kalleinta sähköä, mitä Suomessa tehdään.

Kolmannekseen viimeistään Fukushiman onnettomuuden ja Olkiluoto 3 –farssin jälkeen pitäisi olla selvää, että ydinvoima on vaarallinen energiantuotantotapa, jonka rakentaminen on niin kivulias ja kallis prosessi, että sillä ei voida tehokkaasti vähentää hiilidioksidipäästöjä.

Todennäköistä onkin, että projekti lopulta kaatuu omaan mahdottomuuteensa. 30 miljoonaa euroa veronmaksajien rahaa ei silti tulla saamaan takaisin.

Miksi Helsingin Energia lähti mukaan tällaiseen kamikaze-sopimukseen? Kuinka monta kosteaa saunailtaa johtokunnan jäsenten on täytynyt viettää ydinvoimalobbareiden kanssa, että tällaiseen lopputulokseen päädyttiin?