Greenpeacen oranki jakaa infoa matkustajille Helsingin kaupunkiliikenteen bussissa.

Pääkaupunkiseudun kaupunginvaltuutetut ja Helsingin Seudun liikenne -kuntayhtymä HSL:n hallituksen jäsenet ovat muutaman vuoden ajan seikkailleet Kaakkois-Aasian sademetsissä. Tänä syksynä Helsingin seudun julkinen liikenne on mahdollista viimein saada lopullisesti oikeille raiteille.

Tähän asti tapahtunutta:

Ympäristöarvoiltaan tuhoisaa Neste Oilin palmuöljydieseliä testattiin pääkaupunkiseudun busseissa kolmivuotisessa kokeilussa, joka päättyi vuonna 2010. Yli 10 000 ihmistä allekirjoitti vetoomuksen, joka luovutettiin vuonna 2009 Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunginvaltuustoille. Kaikissa kaupungeissa tehtiin päätös, että sademetsiä tuhoavan palmuöljyn sijasta halutaan suosia oikeasti kestävistä raaka-aineista tehtyjä biopolttoaineita.

HSL:n hallituksella on huomattavasti valtaa sen suhteen, mitä käytännössä tapahtuu. Huolimatta kaupunginvaltuutettujen antamasta ohjeistuksesta Tatu Rauhamäen (kok.) johtama HSL:n hallitus teki loppuvuonna 2010 päätöksen antaa bussiyhtiöille kilpailutusetua palmuöljydieselille eli lisäpisteitä biopolttoaineiden käytöstä – raaka-aineista riippumatta.

Missä mennään nyt?

Pääkaupunkiseudun bussiliikenteen hankintaperiaatteita tarkistettiin uudelleen tänä syksynä niin, että biopolttoaineista ei enää saa lisäpisteitä. HSL:n hallitus päätti kuitenkin, että bussiyhtiöille voitaisiin jatkossa maksaa hyvitystä biopolttoaineilla saavutetuista päästöjen alenemisesta. Tämä hyvitysmalli, joka sisältää ”toteutuneisiin päästövähennyksiin perustuvan bonusmallin”, valmistellaan erikseen ja tuodaan HSL:n hallituksen käsiteltäväksi lokakuun aikana.

Mikäli todella halutaan toimia ympäristön eikä lobbaavien öljy-yhtiöiden ehdoilla, on Jaana Pelkosella ja muilla HSL:n hallituksen jäsenillä käsissään mahdollisuudet suunnata pääkaupunkiseudun julkinen liikenne kohti todellisia päästövähennyksiä ja lopullisesti pois Indonesian sademetsätuhon keskeltä.

Mikä on oikea suunta?

Ainoastaan koko elinkaaren ajalta todellisia päästövähennyksiä  saavuttaville biopolttoaineille tulee antaa taloudellisia kannustimia. Käytännössä tämä tarkoittaa jäteperäisistä raaka-aineista valmistettuja polttoaineita. Missään nimessä palmuöljydieselistä tai muista lisää viljelypinta-alaa vaativista ja näin sademetsiä ja ruokaturvaa uhkaavista polttoaineista ei pidä palkita, vaan ne tulee sulkea ulos bonusjärjestelmästä, jotta ei tueta vääränlaista kehitystä.

Suorien metsien raivaamisen lisäksi biopolttoaineilla on valtavia epäsuoria vaikutuksia maankäyttöön. Tämä tarkoittaa sitä, että biopolttoaineiden tuotantoon tarkoitettuja kasveja ryhdytään viljelemään aiemmin ruuantuotantoon käytetyillä alueilla ja tällöin vastaava määrä ruokaa joudutaan tuottamaan uusilla viljelymailla, joita raivataan sademetsistä ja turvesoilta.

Maija Suomela