Helsingin seudun liikenteen (HSL) hallitus teki tänään päätöksen, joka tekee lopun palmuöljydieselin suosimisesta pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä. Tämä on pieni askel kestävämpien biopolttoaineiden suuntaan, mutta olen siitä erityisen tyytyväinen. Olen ollut mukana tässä debatissa jo pitkään ja on ilo nähdä hitaan politiikan tuottavan vihdoin tulosta.

22. syyskuuta 2011

Greenpeacen oranki jakaa infoa matkustajille Helsingin kaupunkiliikenteen bussissa. © Greenpeace

 

Ennen Greenpeaceen tuloani olin jäsenenä ensin HKL:n johtokunnassa ja myöhemmin Helsingin seudun liikenteen hallituksessa. Palmuöljyn käyttöä käsiteltiin HKL:n johtokunnassa esimerkiksi 28.5.2009. Kokouksessa tekemäni palmuöljyn käyttöä kritisoivat esitykset kaatuivat äänin 5-4. Jätimme Mirva Haltia-Holmbergin kanssa eriävän mielipiteen, joka totesi mm. seuraavaa:

”On kiistanalaista voiko palmuöljyä tuottaa kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti, sillä mm. sertifiointijärjestelmissä on edelleen puutteita. HKL:n tulisi suosia joukkoliikenteessä käytetyissä biopolttoaineissa lähellä tuotettuja raaka-aineita, jotka voidaan tuottaa kestävästi.”

Myös Greenpeace uutisoi kunnallispoliittisista käänteistä Helsingissä. 

Juuri edellisenä päivänä Greenpeace puolestaan oli luovuttanut Helsingin valtuustolle yli 10 000 ihmisen allekirjoittaman vetoomuksen palmuöljyn käyttöä vastaan. Sen jälkeen aihetta käsiteltiin useaan otteeseen niin valtuustossa kuin esimerkiksi HSL:n hallituksessa.

Palmuöljy oli tullut pääkaupunkiseudun kunnallispolitiikan aiheeksi, kun 2007 Neste Oil oli aloittanut palmuöljydieselin kokeilemisen pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä. Kokeilu vietiin loppuun, mutta keskustelu siirtyi kysymykseen palmuöljydieselin kohtelusta bussiliikenteen kilpailutusehdoissa.

Aluksi näytti siltä, palmuöljydieselistä tulee vakinainen osa pääkaupunkiseudun bussiliikennettä. HSL hyväksyi kilpailutuskriteerit, jotka tukivat palmuöljydieselin ja muiden elintarvikerasvoista valmistettujen biopolttoaineiden käyttöä.

Ympäristökriteerien sisällyttäminen kilpailutuskriteereihin osoittautui kuitenkin kankeaksi ja HSL ryhtyi valmistelemaan ympäristöbonusjärjestelmää. Ajatuksena on tukea selkeästi määritellyllä summalla kustannustehokkaimpia investointeja päästövähennyksiin. Myös alkuperäinen esitys ympäristöbonuksesta olisi kannustanut lisäämään palmuöljydieselin käyttöä.

Kampanjointi ja keskustelut HSL:n hallituksen kanssa tuottivat kuitenkin lopulta tulosta. Pöytäämisten ja palautuksen jälkeen vihdoin tänään HSL hyväksyi ympäristöbonuksen, jossa biopolttoaineiden osalta hyvitystä myönnetään vain jäteperäisille biopolttoaineille.

Ympäristöbonus kannustaa bussiyhtiöitä ottamaan käyttöön erilaisia päästöjä vähentäviä tekniikoita kuten biokaasua tai sähköbusseja. Sopivasti Veolia Transport kertoikin tilanneensa tänään Suomen ensimmäiset sähköbussit käytettäväksi Espoon sisäisellä linjalla 11.

TAPIO LAAKSO

 


Lue lisää biopolttoaineiden ongelmista