Taloustieteen nobelisti Paul Krugman ja Gristin David Roberts, kysyvät blogeissaan, miksi energia-alan ”asiantuntijat” aina aliarvioivat uusiutuvan energian näkymät. Hyvä kysymys. Parempiakin ennusteita on tehty.

Greenpeace on julkaissut jo vuosituhannen vaihteesta tuulivoimaa ja aurinkoenergiaa käsitteleviä raportteja. Niidenkin ennusteet ovat olleet turhan maltillisia, mutta silti paljon kansainvälisen energiajärjestön IEA:n ennusteita parempia.

 

Mainio kotimainen esimerkki löytyy vuoden 2002 ydinvoimadebatista. Olkiluoto 3:n kustannusten suunnaton ylittyminen ei tullut yllätyksenä. Ennen eduskunnan päätöstä Greenpeacen vieraana Helsingissä ollut, Greenwichin yliopiston energiapolitiikan tutkimusohjelman johtaja, Steven Thomas kertoi tuolloin:

Halpaa sähköä Britanniassa luvanneet ydinvoimalat eivät Thomasin mukaan pystyneetkään sähkömarkkinoiden vapauttamisen jälkeen tuottamaan sähköä ilman valtion tukea. British Energy on arvioinut ydinsähkön hinnan noin 65 prosenttia suuremmaksi kuin TVO.

"TVO:n mukaan sama laitostyyppi tulee Suomessa puolet halvemmaksi kuin Britanniassa. Sen esittelemät hinnat perustuvat vain yhteen tutkimukseen", sanoo Greenpeacen kampanjavastaava Harri Lammi.

Helsingin Sanomien uutinen 17.1.2002.

Tutustu Greenpeacen tuoreeseen Energy [R]evolution -skenaarioon.

TAPIO LAAKSO