Toinen perämies Martti Leinonen Rainbow Warriorilla matkalla Amsterdamista Lontooseen 07/11/2011

 

Lämpötila on 22 astetta plussan puolella. Delfiinit hyppivät iloisesti Warriorin keula-aallossa. Koko miehistö on viettämässä vapaapäivää keulakannella hassutellen. Olemme keskellä Gibraltarin salmea matkalla välimerelle ja Barcelonaan. Tämä tilanne on täydellinen vastakohta viime 6 päivän kokemuksille.

Lähtiessämme Saksasta etelää kohti tiesimme aika tarkkaan mitä oli luvassa. A-luokan myräkkää pohjanmerellä, Englannin kanaalissa ja Biskajalla. Sitä se todella oli. Laiva oli kuin ihmistehosekoitin viisi päivää putkeen ja ulos kannelle ei ollut mitään asiaa aaltojen lyödessä yli kannen ja laivan heittelehtiessä kuin kumiankka kylpyammeessa. Eräs vakiokansimiehemme tuli niin merikipeäksi ettei hän päässyt sängystä ylös koko aikana. Poloinen Pablo laihtui ainakin muutaman kilon tuona aikana kun ei saanut syötyä yhtään mitään.

The Good, The Bad and The Queen järjesti keikan Rainbow Warriorin helikopterikannella, kun alus vieraili neitsytmatkallaan Lontoossa 10/11/2011

 

Vauhtia oli runsaasti ja mielenkiintoisia tilanteitakin pääsi syntymään. Biskajalla kokeilimme hiukan tämän pulkan rajoja ja purjehdimme melkein koko pakka ylhäällä runsaaseen sivutuuleen. Biskaja ei yleensä petä, mitä tulee yllätyksiin ja näin kävi myös tällä kertaa. Äkillinen tuulenpuuska otti komennon ruorista ja alkoi kääntämään ja kallistamaan laivaa voimakkaasti. Tartuin nopeasti kontrolleihin ja käsiohjauksella sain kelkan oikenemaan ja takaisin kurssille. Tilanteesta selittiin säikähdyksellä, mutta on hiukka jännää kun 900 tonnia terästä karkaa lapasesta yhtäkkiä. Siinä tuntee olonsa varsin pieneksi. Kallistus kävi hetkellisesti noin 50-60 asteessa. Vaikka olimme vielä kaikkien turvarajojen sisäpuolella, niin tavarat kyllä lentelivät sisällä ja nokosilla olleet seilorit tipahtivat iloisesti punkistaan lattialle.

Omalta osalta tämä reissu päättyy Barcelonaan. Kolme kuukautta on taas täynnä ja tämän reissun jälkeen olen seilannut 9,5 kuukautta tänä vuonna. Aika pitää vähän lomaa! Kyydissämme on koko tämän kolme kuukautta ollut ruotsalainen dokumenttiryhmä joka on tehnyt Youtubeen nähtäväksi "Stories from the Rainbow Warrior" - sarjaa. Viimeisin jakso onkin taas meitsin tarina, kuinka tänne päädyin.  

 

On ollut mahtava mutta raskas reissu uusi laiva uusine haasteineen, 25 000 ihmistä vierailemassa laivassa viidessä eri kaupungissa. On ollut kiireistä.

Viime yönä purjehtiessamme Välimerta ylös täyskuun valossa, katsoin taas jälleen kerran ylös purjeisiin ja takilaan. Kyynel tulee melkein silmään aina kun ihastelee tätä uskomatonta purjehdus/insinööritaidonnäytettä. Tämä on aivan uskomaton laiva ja todellinen taideteos monessakin mielessä. Sitä aina välillä on hyvä palauttaa mieleen kuinka onnekas ja etuoikeutettu sitä on kun pääsee seilaamaan tällä laivalla kaikkien näiden uskomattoman hienojen ihmisten kanssa.

Parin päivän päästä odottaa Helsinki, pimeys ja loska. Ei haittaa! On mahtavaa tulla kotiin pitkästä aikaa.

 


Martti Leinonen loikkasi Neste Oililta Greenpeacen merimieheksi ja bloggaa matkoiltaan Greenpeacen laivoilla.

Kaikki uudesta Rainbow Warriorista www.greenpeace.fi/rainbowwarrior