Mauri Pekkarinen tulee seuraaviin vaaleihin mennessä toimineeksi energia-asioista vastaavana ministerinä 12 vuotta. Se ei kuitenkaan ilmeisesti riitä, vaan lisäksi hän haluaisi naulata kiinni parin tulevan hallituksen energiapolitiikan: Pekkarinen väläytti eilen illalla YLE:n uutisille, että nykyinen hallitus voisi myöntää luvan kahdelle ydinvoimahankkeelle, jotka toteutettaisiin peräjälkeen! Jos ensimmäinen hanke saadaan valmiiksi joskus 2020-luvun alussa ja hankkeiden sallittaisiin hieman limittyä, voitaisiin toinen aloittaa aikaisintaan vuonna 2020 ja saada valmiiksi hyvässä lykyssä ennen vuotta 2030.

Aiemmin Pekkarinen on puhunut korkeintaan yhdestä ydinvoimalasta. Mies saa siis itse vaihtaa mielipidettä kerran vuodessa, mutta parille seuraavalle hallitukselle tai eduskunnalle sitä ylellisyyttä ei suotaisi.

Jos ydinvoimayhtiölle annetaan lupa hankkeen toteuttamiseen, on se erittäin vaikea perua. Julkinen mielipide on jo nyt kääntynyt uusia ydinvoimahankkeita vastaan - mitenhän lie vuonna 2020, kun uusiutuvan energian hurja kasvu on mitä todennäköisimmin jatkunut maailmalla?

Miksei saman tien päätetä tiehankkeista, veronkorotuksista, päivähoitomaksuista ja koulujen opetusohjelmille asetettavista vaatimuksista vuonna 2025? Seuraaville ministereille jäisi huomattavasti enemmän aikaa juoda pullakahveja, kätellä malesialaisen kodinkonefirman delegaatioita ja pitää vanhempainvapaita.

Yhdellekään reaktorille ei Suomessa ole tarvetta, kun otetaan huomioon sitoumukset energian säästämiseksi ja uusiutuvien energianlähteiden lisäämiseksi. Mutta seitsemättä ydinvoimalaa ei Suomen sähkömarkkinoille saa murjottua millään ilveellä, vaan se olisi puhdasta vientibisnestä. Varsinkin tässä Pekkarisen uusimmassa peräkkäisten reaktorien visiossa - miehen johdolla valmisteltu ilmasto- ja energiastrategia näet lähtee siitä, että Suomen sähkönkulutus kääntyy laskuun vuonna 2020 energian käytön järkeistämisen tuloksena.

Lauri Myllyvirta