GP nuclear protest in Italy

Ydinvoiman aikakausi päättyi Italiassa vuonna 1987, kun selkeä enemmistö italialaisista äänesti kansanäänestyksessä ydinvoimaa vastaan. Viimeiset italialaiset ydinvoimalat suljettiin vuonna 1990.

Italiaa suurimman osan 2000-luvusta hallinnut pääministeri Silvio Berlusconi ei ole ollut tyytyväinen päätökseen vaan halusi järjestää ystävälleen Ranskan presidentti Nicolas Sarkozylle ja Ranskan ydinvoimateollisuudelle lisää mahdollisuuksia epäonnistua surkeasti. Berlusconin suunnitelmana oli antaa luvat neljän uuden ydinvoimalan rakentamiselle aiemmasta kansanäänestyksestä huolimatta.

Italian suurin oppositiopuolue, keskustalainen Italia dei Valori kuitenkin onnistui keräämään kansanäänestyksen edellyttämät 500 000 allekirjoitusta, ja Italian perustuslakituomioistuin määräsi Berlusconin järjestämään kansanäänestyksen. Berlusconi yritti vielä välttää kansanäänestyksen viime hetkellä lykkäämällä sitä myöhemmäksi, mutta Italian korkein oikeus määräsi kansanäänestyksen järjestettäväksi.

Äänestys tulee joka tapauksessa olemaan murskatappio ydinvoiman kannattajille, koska seisminen Italia on hyvästä syystä erittäin huolissaan ydinvoiman turvallisuudesta Fukushiman onnettomuuden jälkeen. Äänikynnys kansanäänestyksille on kuitenkin Italiassa 50 %.

Myös Suomessa asuvat italialaiset voivat äänestää suurlähetystössä. Jos tunnet Suomessa tai muualla asuvia Italian kansalaisia, muistutathan kaikkia äänestämisen tärkeydestä! Äänestys ulkomailla on käynnissä 9.6. asti ja varsinaiset äänestyspäivät ovat 12. ja 13.6.