Tokio sunnuntaina 6.5.2012.

Valot palavat, autot kulkevat, ihmiset käyvät ravintoloissa. Mutta eräs asia on muuttunut: Japanin 54 ydinreaktorista jokainen on suljettuna.

Japanilainen tyttö kädessään ydinvoimamerkistä väännetty tuuliviiriJapani otti käyttöön ensimmäiset ydinvoimalansa vuonna 1970. Siitä lähtien ydinvoima on ollut tärkeä osa Japanin energiantuotantoa. Siinä missä Eurooppa ja osa Yhdysvalloista vapauttivat energiamarkkinansa 1990-luvulla, Japanissa energiantuotanto nojaa edelleen alueellisiin monopoliyhtiöihin. Tämän ansiosta ydinvoimaa on edelleen rakennettu Japanissa siinä missä länsimaissa taloudelliset ongelmat lopettivat uuden ydinvoiman rakentamisen 1980-luvun lopulla muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

Japanin alueelliset energiamonopolit ovat erittäin vaikutusvaltaisia suuryrityksiä. Pelkästään Fukushiman ydinvoimalat omistavan Tōkyō Denryoku Kabushiki-gaishan eli länsimaalaisittain TEPCO:n liikevoitto vuonna 2010 oli 3,85 miljardia euroa. Suuren omaisuusmassansa avulla ydinvoimayhtiöt ovat kyenneet luomaan Japaniin niin sanotun ”ydinvoimakylän”, johon kuuluvat keskeiset poliitikot ja virkamiehet ovat saaneet runsaskätistä rahoitusta ja hyväpalkkaisia eläkevirkoja ydinvoimayhtiöiltä.

Maaliskuussa 2011 kaikki muuttui. Fukushiman ydinkriisin alettua kansalaiset kääntyivät nopeasti ydinvoimaa vastaan. Silloinen pääministeri Naoto Kan alkoi puhua ydinvoimasta luopumisesta, mutta joutui pian eroamaan. Sittemmin Kanista on tullut ydinvoiman vastainen aktivisti.

Kania seurannut pääministeri Yoshihiko Noda edusti alun perin puolueensa ydinvoimakriittistä siipeä, mutta veti pian valintansa jälkeen sanojaan takaisin. Tänä keväänä Japanin energiayhtiöt ja keskushallitus kävivät kiivaan kampanjan estääkseen kaikkien ydinvoimaloiden sammuttamisen samaan aikaan. Voimalat on kuitenkin suljettava huoltoa varten noin vuoden välein, eivätkä paikallispoliitikot ole enää sallineet niiden avaamista uudelleen.

Hallitus ja yhtiöt epäonnistuivat pyrkimyksissään. Japanin viimeinen käytössä ollut reaktori, Tomari 3, suljettiin lauantaina 5.5.2012. Keskushallituksen pyrkimyksellä turvata ydinvoimaloiden ja energiamonopolien asema on kuitenkin kallis hinta: Japanin hallitus on lyönyt laimin uusiutuvan energian kehittämisen, jossa olisi voitu jo päästä pitkälle. Osa ydinvoimasta on korvattu fossiilisilla polttoaineilla. Vuonna 2011 Japanin hiilidioksidipäästöt nousivat 2 % ja tänä vuonna ne saattavat nousta jopa 5,5 %. Uusiutuvien syöttötariffit tulevat voimaan tänä kesänä, tosin ilman niitäkin Japaniin rakennettiin viime vuonna 179 gigawattitunnin vuosituotannon verran aurinkovoimaa ja 35 gigawattitunnin vuosituotannon verran tuulivoimaa.

Sekä Greenpeace että Japanin ympäristöministeriö ovat osoittaneet, että Japani voi saavuttaa tavoitteensa ilmastopäästöjen vähentämisessä, vaikka ydinvoimalat jäisivät kiinni. Japanin hallituksen on nyt korkea aika alkaa toimia uusiutuvien ja energiatehokkuuden edistämiseksi sen sijaan, että se yrittää roikkua kiinni vanhassa energiajärjestelmässään. 


Suomessa ydinvoimayhtiöt eivät ole vastuussa mahdollisen ydinkatastrofin seurauksista. Pyydä elinkeinoministeri Jyri Häkämiestä tiukentamaan ydinvastuulakia