Uniqlo sitoutuu Detoxiin ja tutkii vaihtoehtoja käytössä oleville myrkyllisille kemikaaleille. © Shayne Robinson / Greenpeace

 

Japanin johtava kansainvälinen vapaa-ajanvaatemerkki Uniqlo aloitti vuoden 2013 vahvasti liittymällä Detoxiin sitoutuneiden joukkoon. Uniqlo ilmoitti julkisesti sitoutuvansa poistamaan kaikki vaaralliset kemikaalit tuotteistaan ja maailmanlaajuisesta tuotantoketjustaan vuoteen 2020 mennessä.

Vain kuukautta ennen Uniqlon päätöstä suuret brändit Zara, Mango, Esprit ja Levi’s ilmoittivat sitoutumisensa Detoxiin vastauksena aktivistien ja kuluttajien laajaan painostukseen.

Kilpailevat brändit kuten GAP, G-Star Raw ja Calvin Klein ovat toistaiseksi jättäytyneen Detox-junasta, johon kaksitoista maailman suurinta katumuodin valmistajaa ovat jo nousseet. Eivätkö nämä perässä laahaavat brändit tiedä, että myrkytön muoti ja avoimuus tuotantotapojen suhteen on tämän kevään kuumin trendi? Vai eivätkö ne vain yksinkertaisesti välitä?

Idästä nousuun

Uniqlon emoyhtiö, Aasian suurin muotialan yritys, Fast Retailing Group kiihdyttää tuotannon avoimuuteen rohkaisevaa vallankumousta paljastaessaan ainakin 80 prosenttia maailmanlaajuisen tuotantoketjunsa päästötiedoista tämän vuoden aikana. Tämä antaa toimittajille, aktivisteille ja tuotantolaitosten läheisyydessä asuville mahdollisuuden tietää mitä luontoon tarkalleen ottaen päästetään. Avoimuudellaan Fast Retail Group näyttää erinomaista esimerkkiä ja painostaa osaltaan myös muita brändejä paljastamaan päästötietojaan.

Erinomaista on myös se, että Detox-sitoumus ei koske vain Uniqlota vaan kaikkia Fast Retailing Groupin brändejä, joihin kuuluu Uniqlon lisäksi Comptoir des Cotonniers, Princesse tam-tam, g.u ja Theory. Näillä brändeillä on yhteensä yli 2000 myymälää ympäri maailmaa.

Yllämainittujen hyvien päätösten lisäksi Uniqlo on sitoutunut johtamaan kehitystä, jonka tavoitteena on luoda vaihtoehtoja tällä hetkellä käytössä oleville kemikaaleille. Tämä on merkittävä muutos, jonka vaikutukset ovat valtaisat varsinkin päivittäin saastuneesta vedestä kärsiville yhteisöille ympäri maailmaa. Muutos vaikuttaa laajasti myös ihan tavallisten ihmisten elämään, jotka vaihtoehtojen puuttuessa - ja usein tietämättään - osallistuvat teollisuuden tuhoisien vaikutusten ruokkimiseen ostaessaan ja pestessään vaatteita. 

Uusia voittoja kohti

Isot brändit kuten Victoria’s Secret, GAP ja Calvin Klein käyttävät paljon aikaa selvittääkseen mitä internetin pyörteissä rypevälle yrityksen julkisuuskuvalle kuuluu. Lisäksi brändit tarkkailevat aktiivisesti mitä heidän kilpailijansa puuhaavat.

Uniqlo on nyt antanut selkeän viestin koko vaateteollisuudelle: Myrkylliset kemikaalit ovat ”so last season”. Voit auttaa tämän tärkeän viestin välittämisessä yhä useammalle jakamalla Detox Fashion -videota.

 

Yritykset haluavat säilyttää tarkoin vaalitun julkisuuskuvansa hyvänä myös tulevaisuudessa, eivätkä niin ollen halua koko maailmaa kimppuunsa. Joka kerta kun joku jakaa tai kommentoi yllä olevaa videota, se luo negatiivista huomiota ja sitä mukaa lisää yritysten paineita muuttaa ympäristölle haitallisia toimintatapoja.

Myrkytön maailma on uusi musta! Tehdään yhdessä töitä sen eteen. 

Eoin Dubsky, käännös: Pieta Kivelä