Ihmiset osoittivat mieltään Osakassa KEPCOn vuosikokouksen aikaan.

Viime viikolla ydinvoimayhtiö TEPCOn uusi hallitus järjesti tiedotustilaisuuden, jossa se esitti pahoittelunsa Futaban kunnallishallinnolle ja alueen asukkaille ydinonnettomuuden mukanaan tuomista ongelmista.  Futaban alueen asukkaiden elämä muuttui täysin Fukushiman ydinonnettomuuden jälkeen, kun he joutuivat jättämään kotinsa vaaralliseksi nousseiden säteilytasojen vuoksi.

TEPCOn uusi toimitusjohtaja Simokawabe sanoi: ”Pyydän anteeksi, että olemme aiheuttaneet teille vakavia ongelmia ja haittoja.” Uusi varatoimitusjohtaja Hirose vuorostaan pahoitteli myöhässä olevia vahingonkorvauksia.

Kansalaiset esittivät tilaisuudessa hyvin paljon TEPCOn toimintaan kohdistuvia kriittisiä mielipiteitä.  Eräs mies sanoi, ”Perheeni on hajonnut. Haluaisin vain tavallisen elämäni takaisin. Jos te (TEPCO) olette vilpittömästi pahoillanne, odotamme teiltä kunnollisia korvauksia kaikesta meille aiheuttamastanne tuskasta”, sanoi eräs mies. Evakossa pitkään asuminen uuvuttaa Futaban asukkaita. TEPCOn johto ei osannut vielä sanoa, milloin asukkaat pääsevät muuttamaan takaisin koteihinsa. Futaban kaupunginjohtaja vaati ydinvoimayhtiön uutta hallitusta vahvistamaan luottamusta jatkuvilla tuilla ja korvauksilla.

Samaan aikaan KEPCO (Kansai Electronic Power Co.) ilmoitti käynnistävänsä Ooin ydinvoimalan kolmoisreaktorin 1. heinäkuuta. Ooin ydinvoimala sijaitsee Fukuin prefektuurissa. Reaktorin on määrä tuottaa sähköä 4. heinäkuuta ja toimia täydellä teholla 8. heinäkuuta.

Hälytykset alkoivat soida 19. kesäkuuta ydinvoimalan käynnistyksen valmisteluissa, kun reaktoriveden pinta laski hetkellisesti kymmenen senttimetriä. KEPCO ilmoitti asiasta kuitenkin vasta seuraavana aamuna. Tämänkaltainen tiedotuksen hitaus heikentää yhtiön uskottavuutta ja luottamusta sen riskienhallintaan.

KEPCO on halukas käynnistämään lisää ydinvoimaloitaan. Yhtiö arvio alijäämänsä olevan 500 miljardia yeniä (noin viisi miljardia euroa), jos se ei saa käynnistää kaikkia ydinvoimaloitaan.

Viime perjantaina 100 000 ihmistä kokoontui osoittamaan mieltään ydinvoimaloiden uudelleenkäynnistämistä vastaan. Lauantaina mielenosoittajat sulkivat Ooin ydinvoimalan portit. Mielenosoittajien viesti on selvä, japanilaiset eivät halua enää ydinvoimaa maahansa.

Kysymys kuuluukin: ”Kuka haluaa käynnistää ydinvoimalan?”