Nimittäin osoittavat tänään mieltä ilmastonmuutoksen torjumisen puolesta. Tänään on kansainvälinen ilmastotoimintapäivä, jonka aikana järjestetään 181 maassa 5200 mielenilmausta. Kyseessä on suurella varmuudella laajin poliittinen tapahtuma ihmiskunnan historian aikana. Maailmassa on noin 195 maata.

Mukana on mm. koululaisia Etiopiasta ja Intiasta, paimentolaisia Mongoliasta, vuorikiipeilijöitä Kilimanjarolla, sukeltajia Suurella koralliriutalla, lumilautailijoita Uudesta Seelannista, yhdysvaltalaisia sotilaita Afganistanissa, tutkimusaseman asukkeja Etelänapamantereella, tavallisia ja epätavallisia ihmisiä lähes kaikkialta maailmasta.

Ensimmäiset kuvat löytyvät jo tapahtuman sivuilta, joilla on myös kartta kaikista tapahtumista. Suomessa tapahtuu Polttava Kysymys -koalition nimissä Helsingissä, Rovaniemellä, Kuopiossa ja Tampereella sekä muiden järjestäjien johdolla Turussa, Vaasassa, Lahdessa ja Lempäälässä - kaikki mukaan. Vielä ehtii myös koota pienen tapahtuman jossain muuallakin ja lähettää siitä kuvan järjestäjille, jos haluaa.

Tapahtuman tunnuksena käytetään lukua 350, joka viittaa korkeimpaan turvallisena pidettyyn hiilidioksidin pitoisuuteen ilmakehässä. Pitoisuus oli 280 miljoonasosaa ennen teollistumista ja nyt se on lähes 390 miljoonasosaa. Ensimmäisenä 350 miljoonasosan pitoisuustasoa esitti NASA:n tutkija James Hansen perustuen siihen, mitä tiedämme maapallon ilmastohistoriasta kymmenien miljoonien vuosien ajalta. Olemme siis jo ylittäneet turvallisen rajan. Päästöjä täytyy vähentää niin paljon, että luonnolliset prosessit poistavat ilmakehästä enemmän hiiltä kuin sinne päästämme.

Tietääkseni kunnianhimoisimman konkreettisen ohjelman ilmastopäästöjen vähentämiseksi on esittänyt Greenpeace.