Raivattua metsää Indonesiassa

Greenpeace on kampanjoinut jo vuosia Indonesian sademetsien pelastamiseksi. Kampanja tuottaa tulosta. Maailman toiseksi suurin paperi- ja selluyhtiö Asian Pulp & Paper ilmoitti tällä viikolla lopettavansa sademetsien ja turvemaiden raivaamisen. Aika näyttää, onko APP tosissaan, mutta ilmoitus antaa toivoa Indonesian metsille.

Tämä saavutus ei olisi ollut mahdollinen ilman teitä kaikkia tuhansia ja tuhansia ihmisiä, jotka saitte esimerkiksi Barbien luopumaan sademetsäpakkauksestaan. Mattelin esimerkkiä seurasi lukuisa joukko suuria paperinostajia. Saavutus on tärkeä, koska APP:ta on pidetty ”mahdottomana” taivuttaa.

APP:n sisaryhtiö ja saman Sinar Mas -konsernin palmuöljysiipi Golden Agri-Resources on tehnyt vastaavan sitoumuksen metsien tuhoamisen lopettamiseen jo aikaisemmin. Tämä tapahtui pitkälti menestyksekkään Nestlé-kampanjan ansiosta. Myös tässä kampanjassa suurin rooli oli sadoillatuhansilla ihmisillä, jotka tukivat kampanjaa lähettämällä Nestlélle sähköpostia, soittamalla heille tai levittämällä kampanjaviestiä sosiaalisessa mediassa.

Hakkuut vievät puut orankien jalkojen alta

Indonesian sademetsät ovat todellinen monimuotoisuuden aarreaitta, jossa elää jopa 15 prosenttia kaikista tunnetuista kasvi-, nisäkäs- ja lintulajeista. Orangeista ja sumatrantiikereistä on tullut näiden ainutlaatuisten metsien symboleja.

Indonesian sademetsiä kuitenkin raivataan nopealla vauhdilla sellun- ja paperin raaka-aineiksi sekä plantaaseiksi esimerkiksi palmuöljyn tuotantoa varten. Luonnon monimuotoisuuden häviämisen ohella seurauksena on valtavia ilmastopäästöjä. Metsiä raivataan turvemaalta, minkä seurauksena ilmakehään vapautuu hiiltä. Indonesian päästöt ovat kolmanneksi suurimmat koko maailmassa juuri metsien ja turvemaiden raivaamisen vuoksi. Pelkästään yritysten käyttöön myönnetyillä alueilla sijaitsee yli 30 miljoonaa hehtaaria (kolmen Lapin läänin verran) sademetsiä ja turvemaita.

APP alihankkijoineen on raivannut omaa maapankkiaan jopa 100 000 hehtaarin vuosivauhtia. Nyt tämä toivottavasti loppuu, eikä yhtiön toiminta enää jatkossa uhkaa sademetsiä. Käytännössä sitoumus on vasta alku. Yhtiöllä on pitkä historia viherpesutarkoituksiin tehdyistä ”sitoumuksista”. Oleellista on sitoumuksen toimeenpano, jota Greenpeace ja indonesialaiset kansalaisjärjestöt tulevat valvomaan silmä kovana.

Valitettavasti Indonesian metsät eivät pelkästään tällä voitolla pelastu. Esimerkiksi APRIL, joka on Suomessa tuttu aiemmasta yhteistyöstään UPM:n kanssa, jatkaa sademetsien raivaamista.

Sademetsiä raivaavat myös monet palmuöljy-yhtiöt. Kuten tunnettua suomalainen Neste Oil ostaa Indonesiasta valtavat määrät palmuöljyä. Yhtiö ei ole suostunut pyynnöistä huolimatta paljastamaan toimittajiaan.

Tapio Laakso

Greenpeacen työ Indonesian sademetsien suojelemiseksi on mahdollista vain tavallisten ihmisten lahjoitusten avulla. Emme ota rahaa vastaan yrityksiltä tai valtioilta, siksi toivomme lahjoitusta sinulta.