Detox Muodin uhri.Mitä sinulla on tänään päälläsi? Miltä se tuntuu? Koskettaessasi vaatteitasi, kosketat tietynlaista kangasta. Kosketat myös tarinaa,  joka jokaisella vaatekappaleella on.

Vaatebrändit kirjoittavat meille tätä tarinaa. Tarinaan kuuluvat vesistöt ja joet, joita käytetään viemäreinä. Siihen kuuluvat myös vaaralliset, hormoneja häiritsevät kemikaalit jotka voivat aiheuttaa paljon tuhoa ekosysteemeille ja ihmisille.

Me rakastamme vaatteitamme. Olemme kuitenkin varmoja siitä, että maapallon hyvinvoinnin ei pitäisi olla muodin hintana. Vaatteitamme ei tarvitse kyllästää myrkyllisillä kemikaaleilla. Niitä ei tarvitse valmistaa salamyhkäisesti, eikä niiden tarvitse aiheuttaa vesien saastumista. Niitä ei tarvitse suunnitella kulumaan puhki nopeammin kuin ehdimme ostaa uusia.

Vaatemerkit jotka valmistavat vaatteemme, kuuntelevat meitä. Miksi? Koska ilman meitä he eivät ole mitään. Ja he tietävät sen. Meillä on uskomattoman paljon valtaa heihin jo yksilöinä, mutta etenkin kun yhdistämme voimamme. Me kutsumme tätä voimien yhdistämistä ihmisten vaikutusvallaksi (#peoplepower).

Tänä vuonna Greenpeacen Detox-kampanja - Myrkytön muoti, sukeltaa yhä syvemmälle niihin vaarallisiin kemikaaleihin, joita suositut vaatemerkit käyttävät tuotteidensa valmistuksessa.

Tänään julkaistussa raportissa esitetään yhteydet myrkyllisiä kemikaaleja käyttävien tekstiilitehtaiden ja veden saastumisen välillä. Tutkimus käsittää 20 kansainvälistä vaatemerkkiä. Raporttia varten on testattu yhteensä 141 tuotetta ja useita kansainvälisesti tunnettuja muotimerkkejä, kuten  Zara, kiinalainen vaatemerkki Metersbonwe, Calvin Klein, Levi’s, Mango, Tommy Hilfiger ja Vero Moda.

Toimiakseen yhteyskuntavastuullisesti tulisi vaatebrändien estää vaarallisten kemikaalien päätyminen ympäristöön. Paras tapa on korvata kemikaalit turvallisemmilla vaihtoehdoilla. Vaatemerkkien tulee olla sitouttaa myös alihankkijansa kemikaalivastuulliseen toimintatapaan.

Isoilla vaatemerkeillä on suuri vaikutusvalta alihankintaketjuun. Tästä syystä heidän tuleekin tehdä yhteistyötä alihankkijoidensa  kanssa edistääkseen turvallisten kemikaalien käyttöä. Vaatemerkkien tulee myös saattaa  nämä turvalliset vaihtoehdot markkinoille mahdollisimman pian.  

Seitsemän suurta kansainvälistä vaatemerkkiä, Puma, Nike, Adidas, H&M, M&S, C&A ja Li-Ning ovat jo lupautuneet muutokseen, suureksi osaksi kuluttajien painostuksen ansioista. Tule mukaan vaatimaan Zaraa osallistumaan Detox-kampanjaan. Vaadi siis Zaraa sitoutumaan vaarallisten kemikaalien käytöstä luopumiseen.

Yhdessä voimme vaikuttaa siihen tarinaan, jota vaatteemme kertovat ja tehdä tarinasta paremman meille kaikille.

Yifang Li on Greenpeace Itä-Aasian Detox-kampanjoitsija.
 

Tutustu raporttiin ja ota selvää mitkä vaatemerkkien tuotteet sisälsivät vaarallisia kemikaaleja!