Supo kommentoi eilen Kauhajoen joukkomurhaa. Supon mukaan asia ei heille kuulu, koska kouluissa tapahtuvat joukkomurhat eivät ole rikoksia, jotka vahingoittavat valtiota tai yhteiskuntajärjestystä. Supon mukaan sillä ei voi olla aktiivista roolia internetin viharyhmien seurannassa.

Sen sijaan Supolla on aktiivinen rooli toisenlaisten "ääriryhmien" tarkkailussa. Sisäisen turvallisuuden poliisi seuraa miten nuoret valtaavat taloja saadakseen niistä nuorisotiloja. Supo vahtii, miten Greenpeace protestoi ydinvoimaa tai aarniometsien hakkuita vastaan, ja miten uraanin etsintäsuunnitelmat aktivoivat kansalaisia. Supon 220 työntekijää ovat saaneet aktiivisen työnsä tuloksena selvitettyä senkin, että "...ilmastonmuutos ja geenimuuntelu säilynevät toiminnan kohteina.". Tämä kaikki esitetään vuosikertomuksessa otsikon "Valtion ja yhteiskunnan sisäinen turvallisuus" -alla.

Olisiko jo aika herätä ja miettiä ihan tosissaan, millaisia ääritolvanoita valtionhallinnossa pesii? Minkälaiset ääriryhmät päättävät verorahojen tuhlaamisesta tällaiseen toimintaan?

Matti Liimatainen