Greenpeacen ydinjätekiertueella on takana neljä paikkakuntaa ja menossa on ensimmäinen välipäivä. Edessä on vielä seitsemän paikkakuntaa kuudessä päivässä (alkuperäiseen suunnitelmaan lisättiin Raahe ja Pyhäjoki).

Kun aloitimme kiertueen valmistelun, oli hyvin vaikeaa arvioida, miten ihmiset loppujen lopuksi reagoisivat, kun tuomme ydinjäterekan keskelle kaupunkia. Ydinjäte on asia, josta ei ole puhuttu ja jonka olemassaolonkin moni on ehtinyt unohtaa. Vastaanotto on ollut siinä mielessä erittäin positiivista, että tietoa ja keskustelua kaivataan. Moni tulee kiittämään siitä, että olemme nostaneet kysymyksen takaisin pöydälle. Ehkä parasta palautetta on kuitenkin, kun joku tulee sanomaan että olemme muuttaneet hänen suhtautumisensa ydinvoimaan.
Ennen jokaista paikkakuntaa olen lähettänyt kutsun kunnan hallitukselle ja valtuustolle sekä yleensä energiayhtiön hallitukselle. Ainakin pari luottamushenkilöä on aina tullut paikalle kuulemaan, miten paikkakunnan energiakysymyksiä voisi ratkoa. Mm. biokaasu, biomassan kaasutus sekä tuulivoima ovat energiaratkaisuja, joiden kasvu voi alkaa erittäin nopeana EU:ssa ja Suomen hallituksessa parhaillaan tehtävien päätösten myötä. Niiden ympärille täytyy saada aikaan samanlaisia energiayhtiöiden yhteenliittymiä kuin ydinvoiman.

Kietueen aikana on tapahtunut myös mm. seuraavaa:


  • Ydinvoimahankkeen voimakas paikallinen vastustus ajoi Fennovoiman häntä koipien välissä Kristiinankaupungista. Voitto toivottavasti antaa lisää uskoa ja energiaa parempien energiaratkaisujen kannattajille myös muilla paikkakunnilla, joille uutta ydinvoimaa suunnitellaan.

  • Ympäristöministeri Paula Lehtomäki vaati 30 % päästövähennystä vuoteen 2020 mennessä Suomen ilmastopolitiikan ohjausnuoraksi. Ympäristöjärjestöt vaativat tätä mm. viikko sitten näyttävällä ihmisbanderollilla, johon osallistui yli 500 ihmistä.

  • Slovenialaisessa ydinvoimalassa sattui jäähdytysjärjestelmän vuoto. Vuoto oli onneksi verrattain pieni ja tilanne kyettiin pitämään hallinnassa pumppaamalla lisää vettä järjestelmään. Olkiluoto 1 ja 2 -reaktorit ovat edelleen käyneet vajaateholla viikkoa aiemmin sattuneen jäändytysjärjestelmän vian takia.