8. kesäkuuta 2012

Oranki Indonesiassa Sumatralla. Palmuöljyplantaasien laajeneminen sademetsiin uhkaa orangin elianalueita. © Will Rose / Greenpeace

 

Kampanjointimme muistetaan usein niistä yrityksistä, joihin yritämme vaikuttaa. Koska vaikuttamisemme keinot ovat näkyviä niin kaduilla kuin virtuaalimaailmassa, yrityksen nimi jää mieleen – kuten Neste Oil.

Välillä on kuitenkin hyvä muistuttaa, mistä olikaan kysymys. Neste Oilin tapauksessa kysymyksessä ovat biopolttoaineet. Esimerkiksi talouden analyytikot ovat kiinnostuneita biopolttoaineista arvioidakseen, ovatko ne hyvää liiketoimintaa, vai ovatko niiden valmistamiseen investoineet yritykset iskeneet kirveensä kiveen.

Se on sivuseikka. Meidän pitää olla kiinnostuneita siitä, pelastavatko biopolttoaineet elonkehämme vai uhkaavatko ne sitä.

Tällä hetkellä uhat näyttävät suurilta. Ongelma on raaka-aine. Kuten itse termi biopolttoaine kertoo, raaka-aineeksi tarvitaan jotain elollista. Tällaisen raaka-aineen täytyy siis kasvaa jossain: kuten palmuöljyn plantaasilla. Eläinperäinen jäterasva syntyy taas esimerkiksi karjankasvatuksen sivutuotteena.

Koska maapallomme on rajallinen, ja meitä on muutaman vuosikymmenen päästä yhdeksän miljardia, täällä ei voi kasvattaa mitä tahansa kuinka paljon tahansa. Palmuöljy saattaa tulla asialliselta plantaasilta, mutta jos se laitetaan auton polttoainetankkiin, jossain muualla on kasvatettava palmuöljyä ihmisten ravinnoksi. Silloin yleensä kaatuu metsää, eikä meillä ole varaa menettää sitä hehtaariakaan, jos aiomme estää ilmastokaaoksen.

Maapallon pelastamiseksi ilmaston hallitsemattomalta lämpenemiseltä liikenteen energianlähteiden on muututtava. Sähköjunat ja metrot ovat olleet arkipäivää jo vuosikymmeniä. Maantieliikenteessä muutoksesta on jo merkkejä kaduilla, hybridiautot lisääntyvät, sähköautot ovat tulleet autokauppoihin. Kasvaneet investoinnit uusiutuvilla energianlähteillä tuotettuun sähköön ovat ylittäneet jopa Greenpeacenkin ennusteet. Näkymään tulevaisuuden energiantuotannosta voi perehtyä tutustumalla Greenpeacen energiavallankumoukseen.

Energiavallankumouksessakin on pieni rooli biopolttoaineilla, sillä aivan kaikki polttomoottorit eivät siirry tekniikan museoon vielä seuraavina vuosikymmeninä. Näitä varten maailman mittakaavassa pieni määrä biopolttoainetta on tehtävä huolellisesti harkituista raaka-aineista. Muun muassa jätteiden käyttö bioetanolin valmistamisessa on jo Suomessa käynnissä.

Ei siis leikitä ruualla ja maapallomme tulevaisuudella. Jätetään ruoka ihmisten syötäväksi eikä polteta sitä moottoreissa. Öljyriippuvaisuudesta on päästävä eroon muilla keinoilla.

JUHA AROMAA