Tänään kerromme teille tarinan, se on kertomus pikkuhirviöistä, jotka asuvat lasten vaatteissa ja kengissä. Pienen tytön äitinä tämä oli kertomus, jota en voinut ohittaa ja joka paljasti järkyttävän totuuden vaatteista, joita ostamme lapsillemme.

Viimeisimmät tutkimuksemme ovat paljastaneet, että kahdentoista hyvin tunnetun vaatebrändin vaatteet sisältävät haitallisia kemikaaleja. Näitä brändejä ovat yhtä lailla lapsille suunnatuista tuotteistaan kuuluisa Disney kuin urheilumerkki Adidas ja jopa viimeisen päälle luksusbrändiksi profiloituva Burberry.

Järkyttävä fakta on, että vaikka ostaisimme minkälaisia lastenvaatteita, emme voi olla varmoja vaatteiden turvallisuudesta – tutkimuksessa testatuista brändeistä jokaiselta löytyi ainakin yksi tuote, joka sisälsi haitallisia hirviöitä.

Vanhempien näkökulmasta tämä on myrkyllinen painajaisuni

Suurin osa vanhemmista ei ymmärrä joutuvansa tahtomattaan rikostoveriksi vaateteollisuuden myrkkyskandaalissa. Kemikaalit eivät vaikuta vain alueilla, joissa vaatteet valmistetaan, Kiinan ja Indonesian tuotantokeskuksien lähivesistöissä, vaan myös siellä, missä vaatteita käytetään. Kemikaalit karkaavat vaatteista pesukoneen veteen ja saastuttavat sitä kautta paikallisia vesistöjä.

Kun kemikaalit pääsevät vapaaksi ympäristöön, voivat ne aiheuttaa vakavia muutoksia luonnossa. Joidenkin kemikaalien tiedetään jopa vaikuttavan kalojen sukupuoleen niin että urosakalat saavat naaraskalojen piirteitä! Tämän lisäksi kemikaalit voivat päästä saastuttamaan kehoa ruuan, ilman ja veden välityksellä ja siten häiritä immuuni-, lisääntymis- ja hormonijärjestelmäämme. Vaikka vaatevalmistajille olisi tarjolla turvallisiakin vaihtoehtoja, käyttävät monet brändit silti haitallisia kemikaaleja valmistaessaan aikuistenvaatteita. Greenpeacen tutkimuksessa huomattiin, etteivät kemikaalien määrät poikenneet toisistaan vertailtaessa aikuistenvaatteita ja lastenvaatteita.

Pikkuisemme ovat erityisen haavoittuvaisia, kun on kyse ympäristömme pikkuhirviöistä. Oma tyttäreni on nyt 4-vuotias ja hämmästyn jatkuvasti sitä, kuinka nopeasti hän oppii ja kehittyy joka päivä. Monen kemikaalin on kuitenkin havaittu häiritsevän hormonijärjestelmäämme ja kehon normaalia kehitystä. Vaikutukset voivat tulla näkyviin vasta pitkän ajan kuluttua.

Kaikki ei ole menetetty!

Osa tämän tekstin lukijoista saattaa jo kuulua maailmanlaajuiseen liikkeeseen, joka sai 18 globaalia vaatebrändiä hylkäämään kemikaalit. Brändit ovat sitoutuneet  lopettamaan kemikaalien käytön vuoteen 2020 mennessä. Kemikaalien vastainen liike todistaa, että ihmisissä on voimaa. Parannusta asiaan on jo tapahtunut: suurin osa näistä 18 brändistä on alkanut hankkiutua eroon pahimmista kemikaaleista ja tuonut hankintaketjunsa läpinäkyvämmiksi.

Samalla on järkyttävää huomata, että osa globaalisti merkittävistä ja valtavaa voittoa tekevistä brändeistä, esimerkiksi adidas, ei ota kemikaalikysymystä vakavasti. Brändin lupaukset sitoutua kemikaalien vastaiseen työhön eivät ole näkyneet konkreettisina tekoina. Niin ikään Disney ja American Apparel eivät ole ottaneet vastuuta kemikaalien käytöstään.

Liity mukaan!

Käsillä oleva aihe on itselleni tärkeä ja uskon, että me kaikki voimme tehdä jotakin tilanteen muuttamiseksi. Tyttäreni vuoksi päätin astua pois omalta mukavuusalueeltani ja panna ajatukseni sanoiksi tässä ensimmäisessä koskaan kirjoittamassani blogitekstissä. Kemikaalien vastainen kampanja on osoittanut, että kun me vanhempina, muodin ihailijoina ja aktivisteina korotamme äänemme, se myös kuullaan.