31. lokakuuta 2013

 

Tunnetusti keskustelupalstoilla esitetään välillä kärkeviä mielipiteitä. Niitä on riittänyt myös arktista öljynporausta vastustaneista Greenpeacen aktivisteista ja Arktiksen suojelusta. Päätimme selvittää, mitä suomalaiset oikeasti ajattelevat Arktiksen suojelusta, Sini Saarelasta ja muista Venäjällä vangituista mielenosoittajista.

Greenpeace julkaisi tänään Taloustutkimuksella teetetyn mielipidetiedustelun Arktiksen suojelusta ja suhtautumisesta Venäjällä vangittuihin aktivisteihin. Suomalaisten enemmistö haluaa suojelualueita Pohjoiselle jäämerelle ja pitää Sini Saarelan ja muiden vangittujen syytteitä vähintäänkin kohtuuttomina.

Lähes 70 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että Jäämeren luontoa pitää suojella öljynporauksen uhkilta perustamalla suojelualueita. Vain 17 prosenttia vastustaa. Iholle tuleva konkretia on tietenkin aina vaikeampi asia. Arctia Shippingin (ja muut valtionyhtiöt) pitäisi poissa arktisista öljynporaushankkeista 45 prosenttia vastaajista. Enemmistö osallistumisen kannattajiin (40 %) verrattuna kuitenkin.

Suomen hallitukselta aktiivisuutta arktisen öljynporauksen kieltämisessä toivoo 47 prosenttia vastaajista.  

Näistä luvuista näkyy hyvin, ettei keskustelupalstoilla huutajista kannata hämääntyä. Enemmistö suomalaisista ei halua Siniä ja kumppaneita Siperiaan vuosikausiksi. Selkeä enemmistö (56 % vs. 32 %) haluaa, että Venäjä vapauttaa vangitut aktivistit. Ylivoimainen enemmistö (80 %) vaatii syytteiden kohtuullistamista.

Tulokset tukevat hyvin Suomen tuoreen arktisen strategian linjausta, jossa tavoitellaan merkittävien suojelualueiden perustamista Pohjoiselle jäämerelle. Toivottavasti hallitus pistää tämän kirjauksen myös toimeksi.

Kerro Venäjän lähetystölle se, mistä suomalaisten enemmistö on samaa mieltä: Sini Saarela, 27 muuta aktivistia ja kaksi freelance kuvaajaa on vapautettava.

TAPIO LAAKSO

Mielipidetiedustelu kysymyksineen täältä.