David McTaggart purjevene Vegalla vuonna 1981. © Greenpeace

Kylmä, loistava, laskelmoiva, armoton pragmaatikko, raivostuttava, karismaattinen, strateginen nero... Ennen kaikkea aikaansaava ympäristönsuojelija. David McTaggart innoitti monenlaisia luonnehdintoja hänen kanssaan työskenneiltä. Omaelämänkerran nimi Shadow Warrior on paljon puhuva. Kanadalainen David McTaggart (1932 - 2001) oli Greenpeacen keskeinen voimahahmo 1970–80-luvuilla ja Greenpeace Internationalin ensimmäinen pääsihteeri. McTaggartin 2002 julkaistu omaelämänkerta on mainio kertomus suuresta persoonasta sekä Greenpeacen ensimmäisistä vuosikymmenistä. Samalla McTaggart kertoo muutamien Greenpeacen merkittävimpien voittojen tarinat omasta näkökulmastaan.

Parasta kirjassa on, ettei se ole mitään "virallista historiankirjoitusta", vaan valottaa myös tapahtumien rosoisempaa puolta sekä järjestön sisäpolitiikkaa. McTaggart ei ollut ihanteellinen hippi vaan armoton pragmaatikko, joka ei epäröinyt koviakaan keinoja edistääkseen ympäristönsuojelua.

Koulut kesken jättänyt grynderi ja Kanadan mestaruustasolla menestynyt sulkapallonpelaaja ei ole ihan tavanomainen tarina ympäristöjärjestön pampulle. McTaggart kirjoittaa suoraan, ettei ole kovin hyvä ymmärtämään omia motivaatioitaan. Jotenkin hän kuitenkin päätyi vuonna 1971 purjehtimaan 5 800 kilometrin matkan Uudesta Seelannista Mururoalle pysäyttämään ranskalaisten ydinkoetta.

"And I was about as apolitical as a person can be. I was against nuclear testing, sure, but mine was the softest of positions. I hadn't thought about it really, or about anything else much recently, other than the pursuit of my own pleasure. [...] And the more I thought it couldn't be done, the more I wanted to do it. If it was impossible, it just might be worth having a go."

Purjevene Vega pääsi Mururoalle ja onnistui pysyttelemään alueella ranskalaisten kiusana varsin pitkään. Mutta ensimmäisellä matkalla Ranska oli taitavampi propagandapelissä. Kiinnioton jälkeen maailmalle levitettiin kuvia McTaggartista ja Vegan miehistöstä lounastamassa ranskalaisten sotilaiden kanssa. Taktiikka toimi paremmin kuin vuotta myöhemmin, kun ranskalaiset kommandot valtasivat Vegan ja pahoinpitelivät McTaggartin ja kumppanit. Seurauksena oli kansainvälinen skandaali ja paljon huonoa julkisuutta Ranskalle. Pari vuotta myöhemmin Ranska ilmoitti keskeyttävänsä ilmakehässä tehtävät ydinkokeet.

Tästä alkoi David McTaggartin elämä syntymäänsä tehneen kansainvälisen ympäristöliikkeen ja Greenpeacen keskeisenä vaikuttajana. McTaggart kirjoittaa niin suorasta toiminnasta kuin kovasta lobbauksesta kansainvälisen ympäristöpolitiikan keskiössä. Hän vaikutti keskeisesti muun muassa kansainvälisen valaanpyyntimoratorion syntyyn. McTaggart kirjoittaa, kuinka hän ja WWF:n perustajiin kuulunut Sir Peter Scott laativat kansalaisjärjestöjen strategian Kansainvälisen valaanpyyntikomission (IWC) kääntämiseksi valaiden suojelun taakse. Ensin 1979 saavutettiin Intian valtameren valaidensuojelualue ja lopulta kansainvälinen valaanpyyntimoratorio vuonna 1982.

McTaggartin keskeinen visio oli luoda kansainvälisesti vahva ympäristöjärjestö. Hän vastusti kiihkeästi kansallisten toimistojen nationalistisia pikkukampanjoita, jotka niin helposti tulivat globaalin strategian tielle. Vahva kansainvälinen ympäristöjärjestö syntyi, kun McTaggart kokosi eripuolille Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa syntyneet Greenpeace-toimistot yhteen Greenpeace Internationalin katon alle. Tämä teema on edelleen arkea nyky-Greenpeacessa. Mutta Taggartin visio elää vahvana: Greenpeace on vahvimmillaan silloin, kun kaikki yli 40 toimistoa toimivat yhdessä saman tavoitteen puolesta. David McTaggart kuoli sydänkohtaukseen ja sen aiheuttamaan auto-onnettomuuteen Italiassa 23. maaliskuuta 2001.

Kirja: David McTaggart: Shadow Warrior. Orion Books 2002.