Leiv Eriksson -öljynporauslautta Cairn Energyn koeporauksissa kesällä 2011.

 

Greenpeace kutsui tänään tanskalaisen varustamo- ja öljy-yhtiö Mærskin työntekijät pelaamaan The Oil Race -peliä yhtiön pääkonttorin eteen. Peli oli heijastettu pääkonttorin seinään Kööpenhaminassa.

Pelissä sinäkin voit yrittää etsiä öljyä, väistellä jäävuoria ja tehdä yhtiöllesi paljon rahaa. Jos et ole erityisen näppäräsorminen tietokonepelaaja, aiheutat todennäköisesti ympäristökatastrofin. Tässä pelissä on kuitenkin se hyvä puoli, että voit aina aloittaa uuden pelin.

Todellisuudessa peli arktisten vesien öljystä on tietysti paljon kovempaa. Kilpajuoksu arktisesta öljystä on alkanut. Greenpeace toimi ahkerasti brittiläisen Cairn Energyn öljynetsinnän pysäyttämiseksi. Onneksi luonto voitti tämän erän: Cairn ei löytänyt öljyä.

Nyt Shell odottaa jäiden väistymistä päästäkseen ensi kesänä Alaskan pohjoisrannikolle – apunaan kaksi suomalaista jäänmurtajaa. On häpeäksi, että alukset ja niiden miehistöt, jotka turvaavat arkielämämme sujuvuuden talvisin, joutuvat sotkeutumaan arktiseen uhkapeliin kesällä. Eikä voi väittää, ettei jäänmurtajat vuokraava valtionyhtiömme Arctia Shipping tietäisi, millaisesta uhkapelistä on kysymys. Suomen arktisessa strategiassa (sivulla 27) todetaan kuivan kylmästi, että ”öljyntorjunta jäisessä vedessä on nykytekniikalla lähes mahdotonta”.  Tätä peliä ei voi aloittaa uudestaan alusta, jos käy vahinko.

Muut öljy-yhtiöt kärkkyvät Cairnin ja Shellin perässä pistämään panoksensa uhkapeliin, jossa voittona on rahaa ja tappiona herkän ekosysteemin tuhoutuminen jäisellä merellä tapahtuvaan öljyvuotoon. Turvallisempaa olisi tyytyä pelkkään videopeliin ja pelastaa ainutlaatuinen Arktis.

JUHA AROMAA