Detox-kampanja lanseerattiin uudelleen marraskuussa. Sen jälkeen kampanja on levinnyt kaikkialle ja saanut paljon aikaan.

Reilun kuukauden aikana neljä suurta ja tunnettua muotimerkkiä, Zara, Mango, Esprit ja Levi’s, on sitoutunut Detox-vaatimuksiin ja luvannut poistaa vaaralliset kemikaalit tuotantoketjuistaan. Tämä on aivan ehdoton riemuvoitto sekä ympäristölle että meille kuluttajillekin.

Sosiaalisen median mahti on tullut todistettua varsinkin tämän kampanjan myötä. Ihan tavalliset ihmiset ovat auttaneet meitä kirjoittamaan brändien Facebook-sivuille, jakaneet kampanjaamme ja osallistuneet twittermyrskyihin. Yhdessä toimiessamme meillä on todella paljon vaikutusvaltaa. Vaatemerkkien johtohahmot ovat tajunneet, että heidän todella täytyy kuunnella kuluttajia näinkin isojen asioiden osalta. Koska juuri ne huolestuneet kuluttajat pitävät nämä brändit pystyssä.

Detox-kampanjaa on ollut todella vauhdikas toteuttaa. Voitot tulevat nopeasti, joten ne täytyy myös julkaista nopeasti. Adrenaliinihuuruissa grafiikat kääntyvät vauhdilla ja pieni hippi-assistentti hihkuu riemuissaan, kun voi kohta käyttää myrkyttömiä farkkuja. Vähäunisia öitä ja pikalounaita ei ehdi edes huomata, kun kampanja imaisee mukaansa. Brändien reaktioiden odottaminen tiukan kampanjoinnin jälkeen on melkein parempi tunne kuin joulupukin odottaminen lapsena. Melkein.

Yksi voitto ei aina tietenkään riitä, jos tavoitteena on koko muotiteollisuuden puhdistaminen. Yksitoista isoa voittoa, joista neljä näiden viime viikkojen aikana on todella paljon, mutta kunnianhimo kasvaa silti jokaisen julistuksen myötä. Vielä yksi brändi. Jos vielä yksi. Vaatemerkkien puhdistaminen on addiktoivaa puuhaa.

On hienoa huomata miten suomalaisetkin ovat ottaneet tämän kampanjan omakseen. Greenpeace Suomen Facebook-sivuilla viime aikoina eniten tykkäyksiä ovat keränneet juurikin Detox-kampanjasta ja erityisesti saavutetuista voitoista kertovat päivitykset. Toisaalta tämä on sellainen asia, joka koskettaa meitä jokaista. Kaikki me kuitenkin joudumme käyttämään vaatteita, halusimme tai emme. Varmasti jokainen meistä myös pukeutuisi mieluummin myrkyttömiin paitoihin ja housuihin.

Miten tällaista kampanjaa sitten oikeasti tehdään? Yhteistyö eri maiden toimistojen välillä on tärkeässä osassa. Materiaalit blogiteksteihin, uutiskirjeisiin, grafiikoihin ja kampanjasivustoihin tulevat englanniksi, joten käännöstyö on suurin tehtävä. Valmistelut vievät joskus paljonkin aikaa, mutta itse julkaisut ovat suhteellisen nopeita; Enterin painallus ja uusi kohde on julki. Sosiaalisen median ja uutisten seuraaminen on tärkeää, samoin tietysti kampanjaviestin jatkuva levittäminen. Kampanjointi tarkoittaa tietokoneen ruudun tuijottamista, html-koodeja ja pientä luovaa hulluutta.

Se tunne, kun kohteena ollut vaatemerkki sitoutuu kampanjaan, on huikea. On hienoa tehdä työtä, jolla on ihan oikeasti merkitystä. Tätä työtä tehdään niin ympäristön kuin jokaisen pienen ihmisenkin puolesta. Tämä työ on virallista maailmanpelastusta, vaikka se toteutuisikin vain yksi t-paita kerrallaan.  

Outi Immonen on Detoxin verkkokampanjoitsija Suomessa.