1. toukokuuta 2012

 

Näiden päivien uutinen on luonnollisesti aikaisemman kansallisen ylpeytemme Nokian kohtalo. Yhtiö irtisanoo maailmanlaajuisesti 10 000 ihmistä ja Suomessa 3 700. Tämä on hirveä määrä ihmisiä, jotka menettävät työpaikkansa. 55 000 asukkaan Salossa työttömyysaste pomppaa 20 prosenttiin, kun tehdas ajetaan alas. Asuntolainojensa kanssa painivilla ihmisillä ei paljon vaihtoehtoisia työpaikkoja ole tarjolla.

Taas uusi tarina noususta ja tuhosta? Mikä meni vikaan yhtiössä, jota pidettiin rahakoneena? Analyytikkoja on ollut paljon ja selityksiä monia. Yksi arvio näyttää kuitenkin aika yleiseltä: ei kyetty näkemään kuinka koko markkina muuttui. Yhtiö myi vielä matkapuhelimia silloin, kun kilpailijat loivat mobiilipalveluita ihmisille, jotka halusivat tehdä kaikkea mahdollista laitteillaan. Johto ei nähnyt muutoksen tuloa.

Jorma Ollila oli Nokian toimitusjohtaja 1992-2005 ja hallituksen puheenjohtaja 1999-2012. Hänen johdollaan Nokiasta tuli maailman ylivoimaisesti johtava matkapuhelinten valmistaja. Ja hänen aikanaan jäi näkemättä markkinoiden muutos.

Ollila on ollut Shellin hallituksen puheenjohtaja kesäkuusta 2006. Hänen aikanaan Shell on keskittynyt puristamaan viimeisenkin löydettävissä olevan öljytipan. Shell on Kanadassa jalostamassa öljyhiekasta likaisinta mahdollista öljyä. Yhtiö on ensimmäinen öljyjäteistä, joka aikoo porata Arktikselta – kustannuksista ja riskeistä välittämättä.

Näyttää pahasti siltä, että Ollila on lankeamassa taas samaan ansaan. Ehkä hän ei ole huomannut, mitä on jo tapahtumassa. Energiavallankumous on alkanut. Autonvalmistajat tuovat markkinoille koko ajan tehokkaampia autoja – ainakin parhaat - ja ensimmäiset sähköautot ovat jo autokaupoissa. Ja ympäri maailmaa hybridi- ja sähköautoihin on saatavissa entistä enemmän uusiutuvaa sähköä, kun investoinnit tuuli- ja aurinkoenergiaan kasvavat kohisten.

Mutta Shellin strategia on myydä öljyä niin paljon kuin mahdollista niin pitkään kuin mahdollista. Tällä kertaa epäonnistuminen tulevaisuuden näkemisessä voi maksaa ainutlaatuisen, herkän Arktiksen. Ilman mitään hyvää syytä. Siihen epäonnistumiseen ihmiskunnalla ei ole varaa.

JUHA AROMAA

--
Pelasta Arktis - vetoa Shelliin nyt. Meitä allekirjoittaneita on jo miltei puoli miljoonaa.