8. huhtikuuta 2014

Aurinko- ja tuulivoimaa toimistorakennuksen katolla Hampurissa. © Max Seiler / GreenpeaceLuit varmaan “uutiset” viime viikolla. Ilmastonmuutoksen vaikutukset tuntuvat nyt kaikkialla ja tilanne vain pahenee, jos jatkamme saastuttamista.
Se on turhauttavaa. Se on raivostuttavaa. Ja se pistää luovuttamaan.

Odotas. Tutkijat eivät ole vielä lopettaneet, tästä on tulossa jännittävää. Juuri nyt Berliinissä asiantuntijat viimeistelevät hallitustenvälisen ilmastopaneelin arviointiraporttia ja keskustelevat, miten hirviö taltutetaan.

Paljon on tapahtunut sen jälkeen, kun he arvioivat tapoja leikata ilmaston saastumista vuonna 2007.

Politiikassa näimme, kuinka ilmastonmuutos nousi poliittisten puheenaiheiden kärkeen vuonna 2009 ja kuinka se oli huipussaan Kööpenhaminan ilmastokokouksessa, jota kuvattiin “maailman tärkeimmäksi kansainväliseksi kokoukseksi toisen maailmansodan jälkeen”. No, se ei päättynyt hyvin. Valtiot olivat samaa mieltä siitä, että olivat eri mieltä päästövähennyksistä, ja sen jälkeen ilmastopolitiikka on ollut jumissa ja päästöt kasvaneet.

Mutta teknologiassa asiat näyttävät hyvin erilaisilta tällä hetkellä. Uusiutuva energia on tehnyt läpimurron: sitä on enemmän, se on halvempaan ja se on valmis haastamaan likaisen energian.

Vuoteen 2007 verrattuna maailmassa on kymmenen kertaa enemmän aurinkopaneeleita, kuusi kertaa enemmän aurinkolämpövoimaloita ja kolme kertaa enemmän tuulivoimaa. Vaikka niiden osuus maailman energiantuotannosta on vielä vaatimaton, kasvuvauhti on kova ja joissain maissa niiden osuus on jo suuri.
Isäntämaa Saksa, yksi maailman suurimmista talouksista, saa tällä hetkellä lähes 25 prosenttia sähköstään uusiutuvista energialähteistä, vuonna 2002 uusiutuvan energian osuus oli kahdeksan prosenttia. Vuoteen 2050 mennessä Saksa aikoo saada 80 prosenttia sähköstä uusiutuvista energianlähteistä samalla kun ydinvoimasta luovutaan.

Kiina on kaksinkertaistanut tuulivoimakapasiteettinsa joka vuosi vuodesta 2006 vuoteen 2011. Vuonna 2012 Kiinan tuulivoiman kasvu oli nopeampaa kuin hiilivoiman kasvu. Intiassa hiiliteollisuus on tukehtumassa tehottomuuteen, korruptioon ja ympäristöongelmiin. Aurinkoenergian osuus oli vielä kolme vuotta sitten lähes nolla, mutta nyt se on kasvamassa nopeasti ja tullut houkuttelevammaksi rahoittajille.

Tärkeintä on, että uusiutuvan energian kustannukset ovat laskeneet niin, että siitä on tullut taloudellisin vaihtoehto useassa maassa. Investointipankkijätti Citigroup hehkuttaa nyt ”uusiutuvan energian aikaa” ja toteaa, että aurinko- ja tuulivoima ovat yhä kilpailukykyisempiä verrattuna hiileen, kaasuun ja ydinvoimaan Yhdysvalloissa – maailman suurimalla sähkömarkkinalla.

Kansainväinen energiajärjestö IEA sanoo, että missä maassa tahansa aurinko- ja tuulivoiman osuutta voi kasvattaa kustannustehokkaasti. Mutta siihen tarvitaan järjestelmävalintaa, sillä pitkällä tähtäimellä ei voi rakentaa uutta järjestelmää ja miellyttää vanhoja pelureita (hiili-, kaasu- ja ydinvoimateollisuutta). Siksi vanhat pelurit vanhoine liiketoimintamalleineen tappelevat vastaan.

Valinta vanhan ja uuden järjestelmän välillä ei pitäisi olla vaikea. Kun uusiutuva energia on osoittanut toimivansa, vanha järjestelmä on osoittanut, ettei se toimi. Deepwater Horizonin öljytuho, Fukushiman ydinonnettomuus ja Kiinan maailmanlopun mittakaavan ilman saastuminen ovat kaikki kiihdyttäneet siirtymistä puhtaaseen ja turvalliseen energiaan. Hiilen talteenotto ja varastointi, jonka oli tarkoitus ostaa aikaa fossiiliteollisuudelle, on pettänyt odotukset.

Odotan, että IPCC:n raportti heijastelee viime aikojen muutoksia energiajärjestelmässä, kun se hahmottelee tarvittavan muutoksen suuruutta.
IPCC:n Working Group 1 -raportti totesi jo, ettei fossiilisten polttoaineiden päästöjen leikkaaminen riitä. Päästöt on saatava nollaan. Ja se on tehtävissä. Useat kaupungit, alueet ja laitokset ympäri maailmaa ovat jo asettaneet, ja jotkin jopa jo saavuttaneet, tavoitteen sataprosenttisesti uusiutuvan energian käytöstä. Tanska, joka isännöi IPCC:n viimeisen osaraportin hyväksymistä lokakuussa, on sitoutunut tuottamaan kaiken lämmön ja sähkön uusiutuvilla energianlähteillä vuoteen 2035 mennessä ja kaiken energian vuoteen 2050 mennessä.

Joten tässä ajatus hallituksille, jotka ovat YK:ssa juuttuneet loputtomaan taisteluun “taakanjaosta”: avatkaa silmät ja kohdatkaa todellisuus. Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen ei ole enää taakka, silloin kun se tarkoittaa investointia puhtaaseen ja älykkääseen energiaan. Sen sijaan että tapellaan siitä, kuka saa päästää ja mitä vielä vuonna 2050, eikö kannattaisi sopia ensi vuonna Pariisin sopimuksessa, että vuosisadan puoleenväliin mennessä ei ole enää ”päästöoikeuksia” jaettavaksi kenellekään. Asettamalla pitkän aikavälin tavoitteen fossiilisista polttoaineista luopumiselle ja sataprosenttisesti uusiutuvaan energiaan siirtymiselle hallitukset asettaisivat rohkaisevan ja yhdistävän tavoitteen koko ihmiskunnalle. Siten negatiivinen tunnelma koko YK:n ilmastopolitiikassa vaihtuisi positiiviseksi.

Meillä on teknologia, rahat ja osaaminen, joilla vaarallinen energiajärjestelmämme muutetaan puhtaaksi ja turvalliseksi – ajoissa katastrofaalisen ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Joten ruvetaan hommiin.

KAISA KOSONEN

P.S. Rouva Merkel, ja muut EU:n johtajat, teille se tarkoittaa kesäkuun kokouksessa sitovaa 45 prosentin tavoitetta uusiutuvan energian osuudelle vuoteen 2030 mennessä.