Legohahmot osoittivat mieltä Shellin arktista öljynporausta vastaan Suomenlinnan edustalla. Kuva: Miikka Pirinen

Lego kertoo pahoittaneensa mielensä, koska Greenpeace käyttää yhtiötä kampanjassaan Shellin arktista öljynporausta vastaan.

Mekin olemme pahoillamme.

On surullista, että Shell käyttää Legon kaltaista suosittua brändiä kiillottaakseen omaa kyseenalaista imagoaan – ja että Legon johto antaa tämän tapahtua.

Mehän rakastamme Legoa. Yhtiön lelut ovat inspiraation, oppimisen ja hauskuuden lähde lapsille (ja aikuisille!) ympäri maailmaa. Se on myös yksi edistyksellisimpiä yhtiöitä joiden kanssa olemme työskennelleet. Legon tavoitteet oman ympäristöjalanjälkensä pienentämiseksi ja kestävään tulevaisuuteen siirtymiseksi ovat kunnioitettavia.

Siksi Legon ja Shellin yhteistyötä onkin niin vaikea käsittää.

Shellin kaltaisten öljyjättien toiminta on täysin Legon oman myönteisen luonteen ja itselleen asettamien korkeiden vaatimusten vastaista.

Lego haluaa torjua ilmastonmuutosta. Shell ei. Shellin visiossa kohtalokas riippuvuus öljystä ja muista fossiilisista polttoaineista jatkuu myös tulevina vuosikymmeninä. Tutkijoiden mukaan maapallon keskilämpötila kohoaisi tällaisessa visiossa noin neljä astetta. Lämpeneminen uhkaisi Amazonin sademetsää, kuivuus ja nälkä koettelisivat miljoonia, ja Arktiksen sulaminen kiihtyisi entisestään.

Lego haluaa uusiutuvaa energiaa. Shell ei. Se on myynyt suurimman osan uusiutuvan energian liiketoiminnastaan ja jatkaa ilmastokamppailun jarruttamista tukemalla ilmastoskeptikoita, ajamalla ilmastodenialismia kouluihin ja hankaloittamalla puhtaan energian projekteja.

Lego välittää Arktiksen kaltaisista ainutlaatuisista paikoista. Shell ei. Shell näkee arktisen merijään dramaattisen sulamisen mahdollisuutena porata lisää öljyä, joka kiihdyttäisi ilmastonmuutosta ja jään sulamista entisestään.

Lego odottaa, että Shell “noudattaa lainsäädäntöä kaikkialla toiminnassaan”. Shell on osoittanut, ettei se kykene toimimaan lainsäädännön puitteissa tai turvallisesti Arktiksella. Yhtiön omallatunnolla on öljynporauslautan karilleajo, roihahtanut porausalus, kirjaimellisesti murska-arvion saanut öljyntorjuntakalusto, verojen välttelyä Alaskassa ja piittaamattomuutta turvallisuusvaroituksia kohtaan. Shell on rikkonut lakia jo kahdesti yrittäessään porata öljyä Alaskassa.   

Yhtiön porauskalustoon kuuluvat Noble Discoverer ja Kulluk ylittivät Yhdysvaltain lain mukaiset päästörajat, joiden tarkoitus on pitää Arktiksen kaltaisten paikkojen ilma niin puhtaana kuin mahdollista. Shell maksoi yli miljoonan dollarin sakot.

Lego haluaa jättää lapsille paremman maailman. Greenpeacella on sama tavoite. Shellin visioiden toteutumista emme halua nähdä.

Hyvämaineiset yhtiöt ovat Shellille kilpi, jonka takana se piilottelee arktisen öljynporauksen kaltaisia riskihankkeitaan. Kun mielikuva Shellistä yhdistyy Legoon, hankkeille on helpompi saada tukea, jota ne eivät ansaitse.

Legon näkökulmasta ainoa syy yhteistyölle on, että se saa legoja useampien lasten käsiin. Täytyykö maailman tuottoisimman leluyhtiön todella hylätä julkilausutut arvonsa myynnin edistämiseksi? Ryhtyisikö Lego tupakkayhtiön kumppaniksi?

“Vain paras on kyllin hyvää”, sanoo Legon toimitusjohtaja Jørgen Vig Knudstorp. Käytännössä tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa niin kauan, kuin Lego auttaa Shelliä kiillottamaan julkisuuskuvaansa.

Legon tulee asettua puolustamaan Arktiksen suojelua ja lapsia hylkäämällä Shell. Siksi pyydämme ihmisiä kaikkialla maailmassa kertomaan Legolle, etteivät halua Shelliä lastenhuoneisiin.

Kirjoittaja on Greenpeace UK:n Arktis-kampanjavastaava